Grönt te och kaffe kan minska risken att drabbas av stroke
Att dricka måttliga mängder grönt te och kaffe kan minska risken för stroke. (Foto: Med tillstånd av American Heart Association)


För dem som brukar njuta av en kopp kaffe eller grönt te kommer här goda nyheter, genom att dricka det regelbundet kan man minska risken för stroke.

I en ny japansk studie som omfattade 83 269 vuxna personer mellan 45 och 74 år lät forskarna personerna berätta om sina vanor att dricka grönt te och kaffe. Deltagarnas hälsostatus följdes sedan under 13 år.

Under åren samlade forskarna in information om stroke och andra dödsorsaker. Efter att resultatet justerats med hänsyn till ålder, kön, rökvanor och andra faktorer, upptäckte man att de som drack kaffe eller grönt te regelbundet hade en signifikant mindre benägenhet att drabbas av stroke.

De deltagare som drack minst en kopp kaffe eller två till fyra koppar av grönt te dagligen hade 14 till 20 procent mindre risk att drabbas av stroke än de som nästan aldrig drack grönt te eller kaffe. Te och kaffedrickarna minskade risken för att drabbas av en viss typ av stroke som kallas hjärnblödning (intracerebral blödning) med 32 procent.

”Detta är den första storskaliga studien som undersökt de kombinerade effekterna av både grönt te och kaffe med risken för stroke, säger studiens huvudförfattare Yoshihiro Kokubo vid Japans National Cerebral and Cardiovascular Center, i ett pressmeddelande.

– Man kan göra en liten men positiv livsstilsförändring för att sänka risken för stroke genom att lägga till grönt te till den dagliga dieten.”

Varför har de två dryckerna denna effekt? Det är oklart fortfarande, men forskarna har några tänkbara förklaringar.

”Det regelbundna intaget av te och kaffe, främjar hjärt-och kärlhälsan i hög grad eftersom det delvis hindrar uppkomsten av blodproppar”, förklarar Kokubo.

I kaffe finns klorogensyra som minskar risken för typ 2-diabetes, som i sin tur minskar risken för stroke. Katekinerna i grönt te är antioxidanter och de kan också hjälpa till att förebygga stroke.

Dessutom fann forskarna att de som drack grönt te också tränade mer än de som inte drack det.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of the American Heart Association.