Grönt te befrämjar hälsa
I Kina har man sedan uråldriga tider känt till de hälsobefrämjande effekterna av att dricka grönt te. (Foto: Epoch Times)


En rad av vetenskapliga studier har visat konkreta bevis på välgörande hälsoeffekter av att dricka grönt te – något som kineserna känt till sedan urminnes tider. Grönt te kan hjälpa mot cancer, högt kolesterol, infektioner, förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, för att bara nämna några hälsofördelar.

Den senaste i raden av studier som bekräftar det gröna teets hälsofördelar är en amerikansk studie som visat på att grönt te på ett naturligt sätt kan sänka det ”onda” kolesterolet, LDL, i blodet.

Studien som letts av Olivia Phung, biträdande professor i farmakologi vid Western University of Health Sciences i Pomona i Kalifornien, omfattar 20 olika kliniska tester som utförts på 1415 deltagare. Resultatet visar att regelbundet intag av grönt te sänkte LDL i blodet.

I studien testade man också att ge grönt te i kapselform men det visade sig mer effektivt att inta grönt te på ett traditionellt sätt, att avnjuta det i kopp. Studien har publicerats i tidskriften Journal of American Dietetic Association.

Det som anses vara en av de viktigaste hälsosamma ämnena i grönt te är EGCG, en katekin som är en benämning på en antioxidant (epigallokatekin gallat) och är en av de fyra huvudkatekiner i grönt te och anses vara den mest kraftfulla.

De gröna tebladen är ångade, vilket hindrar den aktiva katekin-substansen att bli oxiderad.

Svart te framställs av fermenterade blad. Fermentering är en slags jäsningsprocess, vilket medför att EGCG omvandlas till andra föreningar som inte är lika effektiva för förebyggande av sjukdomar.

Vid University of Purdue i USA har forskarna Dorothy Morre och D. James Morre sett att EGCG  hämmar ett enzym som krävs för cancercellernas tillväxt och kan döda odlade cancerceller.

I en studie som publicerades i tidskriften Journal of the National Cancer Institute 1994 visade att grönt te minskade risken för matstrupscancer för kinesiska män och kvinnor med nästan 60 procent.

I Taiwan har forskare konstaterat att polyfenoler, en slags antioxidant, i grönt te kan hindra cancerceller från att växa. Enligt forskaren bakom studien, I-Hsin Lin, vid Shan Medical University, var risken mer än fem gånger så hög att få lungcancer om man inte dricker grönt te. För rökare som inte drack grönt te var risken att insjukna i lungcancer tolv gånger så stor.

Både rökare och ickerökare gynnades av att dricka minst en kopp om dagen, det minskade cancerrisken. Särskilt stort var skyddet för personer som bär på en viss gen, IGF 1. För de så var risken betydligt mindre att utveckla lungcancer vare sig de var rökare eller ickerökare när de drack grönt te.

Grönt te görs av de torkade bladen från den asiatiska plantan Camelli Sinensis. Drycken är mycket populär i de asiatiska länderna. Eftersom vissa cancerformer är mindre vanliga i de länder där man dricker grönt te har forskarna anat en koppling till drycken. I Uji- och Shiziouka-områdena i Japan, där folket dricker mest te i världen, har man också den lägsta andelen cancerfall.

Grönt te är inte bara hälsosamt det är också välsmakande. Grönt te smaksatt med jasmin är en ljuvlig smakupplevelse – och enligt min uppfattning – synnerligen välgörande för själen.

Susanne Larsson är legitimerad sjuksköterska med intresse för traditionella hälsometoder.