Grönområden får oss att må bra
Människan mår bra av att leva i ”det gröna”. (Bild: Carl Court / AFP)


Visst mår vi bra av att vistas i naturen. Nu bekräftar en ny studie att parker, trädgårdar och grönområden har en välgörande effekt på människors välbefinnande.

Forskare vid University of Exeter har undersökt data från 5 000 brittiska hushåll och 10 000 vuxna personer.

Deltagarna i studien ombads rapportera om sin psykiska hälsa då de flyttade runt mellan åren 1991 och 2008 för att bedöma grönområdens effekt på välmående.

Forskaren Mathew White
och hans kollegor vid European Centre for the Environment and Human Health såg att personerna rapporterade att de upplevde mindre stress och högre tillfredsställelse i tillvaron när de bodde i ”gröna områden”.

Detta gällde även när forskarna vägt in faktorer som inkomst, arbete, civilstånd, fysisk hälsa och boendeform.

”För människor som lever en hektisk livsstil i tätbefolkade områden är möjligheten att vistas utomhus och ha tillgång till grönområde ett bra sätt att få komma bort från vardagsstressen”, säger Matthew White i en kommentar till BBC News.

Forskarna anser att forskningsrönen som publicerats i tidskriften Psychological Science kan vara viktig information till stadsplanerare och samhällsansvariga som stöd för att värna om befolkningens hälsa och välbefinnande.

Läkaren Matilda Annerstedt har i sin doktorsavhandling vid Sveriges Lantbruksuniversitet 2011 sammanställt bevis som finns för naturens läkande effekt på människors hälsa. Hon har bland annat kommit fram till att närheten till skog, framför allt lövskog, får stressade människor att finna ro och skyddar mot ohälsa.