Gripna för mordet på Politkovskaja
Brinnande ljus framför bilden på Politkovskaja under en minnesstund. Två tjetjener har nu gripits som misstänkta för mordet på journalisten. (Foto: AFP/Marja Airio)


Rysk polis har gripit två misstänkta för mordet på journalisten Anna Politkovskaja, uppger dagstidningen Komsomolskaja Pravda.

Men en kollega till Politkovskaja avfärdar uppgifterna.

En ”källa med insyn i utredningen”, som inte nämns vid namn, säger att de misstänkta identifierades genom foton som togs morddagen den 7 oktober förra året av en militär satellit.

-Efter mordet på Politkovskaja studerades fotografierna. På bilderna syns misstänkta bilar och människor, säger källan.

Enligt tidningen är de båda misstänkta tjetjener.

Politkovskajas kollegor på tidningen Novaja Gazeta tror inte på uppgifterna. Polisen har heller inte kommenterat dem.

-Den här nyheten återspeglar inte verkligheten, sade Sergej Sokolov, biträdande chefredaktör på Novaja Gazeta, till radiokanalen Eko Moskva.

Det är förhastade slutsatser att säga att utredarna skulle ha nått ett genombrott, anser han.

Novaja Gazeta genomför en egen undersökning och har utfäst en belöning på nära en miljon dollar till den som kommer med avgörande ledtrådar.

Politkovskaja var mest känd för sina rapporter från kriget i Tjetjenien, som avslöjade den ryska arméns övergrepp mot civilbefolkningen där. I sin sista artikel pekade hon ut tjetjener i rysk sold som skyldiga till mord och tortyr.

Hon blev den 13:e journalist som mördats på grund av sitt arbete sedan Vladimir Putin blev president 2000. Få av fallen har lösts.