Gripen 200 gånger för att hon klagat hos myndigheterna
Polis och säkerhetsvakter slår till mot en "Petitionsby"[1] i Peking. (Foto: Epoch Times)


Under kommunistregimens nationella folkkongress tidigare i år arresterades många människor i Peking som varit där länge för att få sitt ärende hanterat av myndigheterna. Hao Wenshong, en kvinna i 70-årsåldern var en av dem. Hao är känd för att hon gripits 200 gånger. Den här gången kommer hon sättas i arbetsläger i 15 månader.

Hao Wenshong föddes i Heilongjiangprovinsen men hennes invånarregistrering har upphävts utan hennes samtycke. Hon bor ofta i Peking långa perioder för att driva sitt ärende.

Hennes resa började 1977. Många inom media och den akademiska världen har intervjuat henne och många har skrivit om hennes livs historia.

Doktor Xu Zhiyong är en av dessa. I en av sina artiklar skrev Xu att han personligen begav sig till ”petitionsbyn” i Peking för att intervjua Hao. Hennes fall handlar om detta:

Under kulturrevolutionen betygade Hao och hennes make upprepade gånger sin lojalitet till ordförande Mao, men hennes man blev ändå offentligt utpekad som ”ledare för ett reaktionärt gäng” och misshandlades till döds. För att få upprättelse för den orätt som drabbade hennes make började Hao driva sitt ärende 1977.

Myndigheterna har varit brutala i sin hantering av Hao Wenshong. Vid tidigare tillfällen har hon placerats på mentalsjukhus i staden Qiqihar och suttit i fångläger i Changping och på andra platser. Under senare år har hon hyrt två hus i ”petitionsbyn” i Peking och försörjt sig på att hyra ut sovplats i dessa två små hus.

Den gamla kvinnans små ”hotell” lämnas alltid i ruiner när myndigheterna slår till mot ”petitionsbyn”. Vanligtvis förstör man och kastar bort sängarna.

Författaren av denna artikel upplever, jämfört med tidigare intervjuer med Hao, att hennes minne börjar försämras; hon talar allt mindre tydligt. 2006 berättade en av Haos vänner för artikelförfattaren, ”Haos minne är sämre än förut. Hon är gammal. Hennes livsvillkor är så dåliga. Jag vet inte hur länge till hon kan klara sig.”

I mars i år stoppade Hao modigt en bil på Himmelska fridens torg under den pågående kongressen. Fastän passageraren i bilen visade sig inte vara en kongressmedlem greps Hao och är nu dömd till 15 månader i arbetsläger.

Detta är den tvåhundrade gången Hao gripits av myndigheterna i sina försök att få sitt ärende behandlat.

[1] Kinesiska medborgare vars rättigheter kränkts och som flyttat till huvudstaden för att ägna all sin tid åt att försöka få sitt ärende uppmärksammat är numera så många att de bor tillsammans i en särskild by. Myndigheterna slår ofta till mot byn, river ner hus och arresterar personer.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/7-5-17/55431.html