Gripandet av ryska pristagare kritiseras
Den ryska människorättsaktivisten Lyudmila Alexeyeva håller ett plakat med lydelsen: Respektera konstitutionen” i centrala Moskva den 3 oktober 2009. Rysk kravallpolis arresterade 50 personer som demonstrerade för mötesfrihet den 31 december. (Foto: Alexey Sazonov/AFP/Getty Images)


Arresteringen av förespråkare för mänskliga rättigheter på Triumfalnaya-torget i Moskva den 31 december har orsakat kritik från det internationella samfundet.

Ledaren för Moskvas Helsingforskommitté, Lyudmila Alexeyeva, arresterades tillsammans med 50 andra oliktänkande under en protest på nyårsafton. Alexeyeva, 82, arresterades innan hon skulle tala till de församlade människorna. Hon har tilldelats EU: s Sacharov-pris och mottog priset i fjol.

Tilldragelsen hade annonserats i god tid till Moskvas myndigheter och hölls utan deras samtycke. Runt 400 personer deltog i samlingen – vilken skingrades av hundratals poliser när de protesterande började skrika och visa banderoller, vilka löd: ”Putin bakom lås och bom.”

– Jag hann inte öppna munnen, jag gjorde bara ett tecken med handen. Jag har ingen aning om varför jag blev arresterad. Vanligen skriver de [polisen] i uttalandet att jag gjorde motstånd mot lagens väktare. De erbjöd sig att släppa mig men jag vägrade och krävde att de skulle släppa alla dem som satt i polispiketerna, sade Alexeyeva på Moskvas Eko-radio.

Protesten ingick i en kampanj till stöd för Artikel 31 i den ryska konstitutionen, vilken garanterar att medborgare kan samlas fredligt.

Europaparlamentets talman, Jerzy Buzek, uppmanade i ett uttalande från 2 januari den ryska regeringen att respektera de mänskliga rättigheterna och släppa alla kvarhållna oliktänkande.

– Jag är djupt besviken och chockad över det faktum att Lyudmila Alexeyeva och andra människorättsaktivister tillfångatogs i Moskva den där natten, sade Buzek, och fortsatte:

– Polisaktionen var absolut överdriven. De fängslade demonstranterna borde friges omedelbart. I ett demokratiskt land borde människor ha rätten att organisera protester, även riktade mot regeringar och myndigheter. Yttrandefrihet är en av våra grundläggande mänskliga rättigheter.

Han uttryckte också förhoppningar om att Ryssland ska bli till ett medlemsland som EU kan lita på, och som respekterar grundläggande mänskliga rättigheter.

Talesmannen för säkerhetsrådet i USA, Mike Hammer, uttryckte sin oro över ”fängslande av demonstranter, inklusive framstående människorättsförespråkare som Lyudmila Alexeyeva, och rapporter om myndigheternas misshandel av dem i arresten”.

Det ryska politiska partiet Right Cause har också sänt ett öppet brev till Rysslands president och krävde en ursäkt.

En av ledarna för partiet, Leonid Gozman, skrev i brevet att gripandet av oppositionella och människorättsaktivister slår hårt mot presidentens rykte, i en tid då medborgare hoppas på mer demokrati, rapporterade webbsidan kasparov.ru.

I slutet av varje månad håller oppositionella sådana demonstrationer vid Triumfalnaya-torget i Moskva. De hoppas kunna döpa om torget till Frihetstorget.

Sakharov-priset, med en tradition av offervilja

Sakharov-priset har, sedan det instiftades 1988, delats ut av EU-parlamentet varje år för bidrag till försvarandet av mänskliga rättigheter. Priset är uppkallat efter Sovjet-fysikern, dissidenten och människorättsaktivisten Andrei Sakharov, 1975 års vinnare av Nobels fredspris. Han kunde dock inte hämta priset personligen eftersom han förbjöds att åka till Oslo.

Förra året hade Lyudmila Alexeyeva, en av de tre vinnarna av Sakharov-priset, möjligheten att närvara vid ceremonin i Bryssel. De andra två vinnarna var också närvarande: Sergei Kovalev, grundare av Sovjets första människorättsorganisation, Initiativgruppen för försvar av de mänskliga rättigheterna i Sovjetunionen, och Oleg Orlov, ordförande i styrelsen för organisationen Memorial.

Alexeyeva är en av dem med längst bakgrund som människorättsaktivister i Ryssland. Tillsammans med andra grundade hon Moskvas Helsingforsgrupp 1976 och är fortfarande gruppens ordförande.

År 1977 tvingades hon lämna det forna Sovjetunionen och levde i exil i USA till 1990, då hon återvände till Ryssland.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/27490/