Gripandet av kinesisk affärsmagnat riktar ljuset mot den kriminella affärsvärlden
Vd:n för Sichuan Hanlong Group, Liu Han, har gripits av polis. En artikel från ett statligt medium, som nu är censurerad, kastar ljus på det kriminella klimat som råder i affärsvärlden i Kina. (Foto: Weibo.com)


Statliga medier rapporterade i onsdags om gripandet av en kinesisk gruvmagnat, vilket ytterligare riktar ljuset på den smutsiga och farliga affärsvärlden i Kina, och hur partitjänstemän ofta beblandar sig med gansters.

Sichuanmagnaten Liu Han, ordförande för Hanlong Mining, greps i fredags för att ha gömt sin bror, som är på flykt undan polisen, misstänkt för mord.

Liu och hans Hanlong Group kontrollerar världens största molybdengruva, och är en nyckelfigur i Kinas fotovoltaiska industri. Han rankades som nummer 148 på Forbes lista över Kinas rikaste personer, med en uppskattad förmögenhet på 5,6 miljarder kronor.

Den 20 mars publicerade kinesiska regimens språkrör Xinhua och People’s Daily en artikel på internet om Lius gripande med titeln: “Gruvledaren Liu Han, som tidigare såg till att en miljonär dömdes till döden, har gripits”.

Båda artiklarna togs emellertid snart bort, och söktermer kring Liu Han censurerades också.

Första gången som Liu uppmärksammades i medier var när han hans bil besköts av en torped som lejts av en rik investerare; orsaken ska ha varit att han förlorade pengar i en av Lius investeringsprojekt.

Torpeden misslyckades och en medbrottsling fortsatte att utpressa investeraren Yuan Baojing. Yuan dödade sedan medbrottslingen med hjälp av sina bröder och sin kusin.

Yuan Baojing dömdes till döden och avrättades efter att ha åtalats för ”kontraktsmord”. Hans överklagan avslogs. Yuans bror och kusin, Yuan Baoqi och Yuan Baosen, avrättades också. Hans andra bror, Yuan Baofu, fick en tvåårig villkorlig dödsdom.

Liu berättade sin historia i Wall Street Journal 2010 där han sade: “De kallar mig ‘Liu Han, den ende som överlevde’.”

Yuan ska ha mutat äldre tjänstemän i Liaoningprovinsen för att undkomma att dömas till döden, men hans fru, Zhuo Ma, berättade för media innan hans avrättning i maj 2007 att “någon mäktig person i Liaoning” ville se hennes make död.

Enligt Yuans fru ska han ha avslöjat att vissa tjänstemän i Liaoning var inblandade i ekonomisk brottslighet såsom narkotikahandel och spridning av förfalskade sedlar.

Kinesiska medier rapporterade vid den tiden att de tjänstemän som var inblandade var Li Feng, politisk-rättsliga kommitténs sekreterare för Liaoning, och Li Keqiang, Kinas nuvarande premiärminister och dåvarande partichef för Liaoning.

Li Feng, som sägs ha varit den som främst tryckte på för Yuans avrättning, arbetade för Li Keqiang och den nu fallne ”kronprinsen” Bo Xilai.

Både Li Feng och Bo Xilai ska enligt World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong ha begått brott mot mänskligheten.

Översatt från engelska.