Gripanden, utegångsförbud och flygräder efter valet i Turkiet
Turkiet fortsätter kampen mot PKK sedan den tvååriga vapenvilan kollapsade i somras. Bilden från en kurdisk solidaritetsdemonstration med folket i Kobane i Syrien, nära den turkiska gränsen i oktober 2014. (Foto: Stringer/Getty Image)


Två dagar efter president Recep Tayyip Erdogan och hans AK-parti vunnit valet har Turkiet hunnit införa utegångsförbud, genomföra flygbombningar mot PKK och gripa anhängare till opinionsbildaren Fethulla Gülen.

I delar av en stad i det kurdiska området i sydöstra Turkiet har turkiska säkerhetsstyrkor med stöd av helikoptrar infört utegångsförbud. Tre personer har dödats i de första sammandrabbningarna sedan helgens val, och turkiska stridsplan fortsätter anfalla PKK:s militärbaser i norra Irak, rapporterar Reuters.

– Skydd, grottor och vapenlager som använts av terrorister från separatistorganisationen PKK förstördes i flygbombningar, säger militären om attackerna i den kurddominerade sydöstra provinsen Hakkari nära gränsen till Irak. Bombningarna riktade sig också mot baser i norra Irak, bland dem PKK:s starka fäste Qandil, skriver SVT.

Enligt Reuters har president Erdogan lovat fortsätta sin kamp mot PKK sedan den tvååriga vapenvilan kollapsade i juli. PKK säger att de förväntar sig att regeringen kommer att eskalera kriget.

Samtidigt har 35 personer, alla anhängare till den liberale muslimske opinionsbildaren Fethulla Gülen, andlig ledare för Hizmet-rörelsen, gripits av turkisk polis, rapporterar BBC.

Han var tidigare allierad med president Erdogan men lever nu i självvald exil i USA. Erdogan har anklagat Gülen och hans anhängare för att bygga ”en stat i staten”. Förra veckan stormade turkisk polis ett mediebolag med kopplingar till Gülen som ifrågasatte mediefriheten strax innan parlamentsvalet.

Gülen riskerar 34 års fängelse om han återvänder till Turkiet, rapporterar TT.

Regeringspartiet AKP vann stort i Turkiet