Greven av d'Auxois prisade Shen Yun: "Ett sällsynt skådespel!”
Greven av d'Auxois såg Shen Yun Performing Arts i Paris. (Foto: Zhang Jianping /Epoch Times)


Greven av d’Auxois, representant för greven av Paris, och en lyrisk artist, såg den enda föreställningen av Shen Yun Performing Arts 2012 som gavs i Paris.

Den nära vännen till ättlingen i rakt nedstigande led av en tidigare kung i Frankrike, hyllade den ”unika och sällsynta” presentationen av klassisk kinesisk dans och musik, som ”en framgång i alla avseenden.”

Shen Yun strävar efter att återuppliva Kinas 5000-åriga kulturarv genom en skildring av berättelsebaserade danser med prisbelönta sångare, musiker och solister, högteknologisk animerad bakgrundsskärm, färgglada dräkter, och en orkester som spelar med en unik sammansättning av gamla österländska och moderna västerländska instrument.

– Ur den estetiska aspekten, är detta naturligtvis anmärkningsvärt. Det finns en extraordinär professionalism. Nuförtiden är det något sällsynt, mycket ovanligt, sade greven av d’Auxois.

– Scenkostymerna är magnifika. Idéerna som användes i dekoren och de särskilda effekterna [på bakgrundsskärmen] är särskilt intressanta, tillade han.

– Det finns många subtila budskap, och allt frambringas subtilt, vare sig det gäller valet av färger, nyanserna, dräkterna, i stegen, tolkningarna … Det är en framgång i alla avseenden, verkligen! utbrast greven.

Som en stor lekman inom konstvärlden, tyckte greven särskilt om den kulturella rikedomen i showen och artisternas sammanhållning.

Shen Yun, har ”hjärtat att representera värderingar och historien av dessa länder i Asien, eftersom det finns Kina, det finns Taiwan och så vidare. Vi ser denna önskan att ge den sanna historien och den sanna färg som vi skulle vilja se ,visas i dag,” sade greven av d’Auxois.

Kanske ännu mer märkbar var den musikaliska estetiken som fångas upp av Shen Yun International Companys orkester, som blandar gamla asiatiska och samtida västerländska instrument.

– För någon som jag som själv är musiker, är det extraordinärt, magnifikt, att höra musik spelas live, att ha en dirigent, och dessutom en kvinna. Det är mycket sällsynt och mycket bra!


Shen Yun hade föreställning på Palais des Congrès de Paris. (Foto: Zhang Jianping /Epoch Times)

Shen Yun hade föreställning på Palais des Congrès de Paris. (Foto: Zhang Jianping /Epoch Times)

– Tonerna är helt magnifika och det är också mycket väl orkestrerat. Det musikaliska komponerandet… det är inte bara det att det inte finns några misstag i harmonin, utan de vet också hur man får instrumenten att sjunga. De vet hur de ska få det att låta modernt, samtidigt som man respekterar gamla intervaller och tonarter, det gamla sättet att komponera, förklarade greven.

– Ofta när det gäller Asien och särskilt Kina, broderar de musiken mycket – att göra saker i den ena eller andra stilen. Här var det dock inte [någon] stil. Det var med precisa teman, precisa intervaller, vi kunde bara göra det för 1 000 eller 2 000 år sedan.

– Den är intelligent orkestrerad och harmoniserad för att få en modern touch, eftersom vi lever på 2000-talet.

Artikeln på engelska.

Aurélien Girard rapporterade.

För mer information om Shen Yun Performing Arts och traditionell kinesisk kultur, världsturnén 2012, biljetter och datum: sv.shenyunperformingarts.org

Epoch Times är mediepartner för Shen Yun Performing Arts.