Greps efter att ha skämtat om partikongressen på nätet
En skärmdump av tweeten som resulterade i att Twitter-användaren @stariver hämnade i häkte. (Twitter.com)


En 36-årig ekonom som hjälper sin dotter varje kväll med hennes hemläxor greps av kinesisk polis efter att han skämtat på Twitter om kommunistpartiets nyligen avslutade kongress.

Fyra dagar innan partiets 18:e kongress, när de nya kinesiska ledarna utses för att styra Kina, skämtade Zhai Xiaobing om mötet genom att säga att det var det den senaste delen av filmen Final Destination. Skräckfilmen från 2000 handlar om en tonåring, som sitter i ett plan som exploderar, och bara några få överlever. Dessa börjar dock också dö av mystiska orsaker.

Zhai hade samma handling i tankarna om kommunistpartiets viktigaste politiska händelse under decenniet. Den 4 november skrev han: ”Final Destination 6 kommer till biograferna den 6 november. Plötsligt kollapsar Folkets stora sal, och endast 7 av de över 2000 människorna som deltar i mötet överlever – men efteråt kommer en efter en att dö. Är det Guds spel, eller liemannens vrede? Hur lyckades det mystiska talet 18 låsa upp helvetets portar? Den omskakande premiären äger rum den 8 november!”

Två dagar senare tystnade det twitterkontot.

Zhai anklagades för att ha “spridit falsk information och terrorinformation” och greps av säkerhetspolis, enligt internetanvändaren @iamhudi som ringde Zhais fru. Att han verkligen var försvunnen bekräftades senare av två andra personer som besökte familjens hem, enligt Yaxue Cao, en skribent och bloggare med kontakter inne i Kina.

Zhais familj gjorde ingen nyhet av hans gripande, då de antog att han skulle släppas efter kongressens slut.

@iamhudi sade att Zhai satt inlåst i Miyun-häradets häkte. När en reporter ringde till häktet den 18 november i Peking avbröts samtalet så fort denne nämnde ”utländsk media”.

Zhai Xiaobing använde twitteridentiteten @stariver. Det är oklart hur kinesiska säkerhetspoliser fick reda på hans personliga information.

Twitters policyregler säger att “vi kan behålla eller avslöja din information om vi tror att det behövs för att upprätthålla lagar, föreskrifter eller domstolsbeslut”. Företaget svarade inte omedelbart på ett email med förfrågan om en kommentar. Kinesisk polis kan också ha fått Zhais information från inhemska sajter eller någon annan form av internetövervakningsföretag.

Den 17 november
startade medieprofilen Wen Yunchao i Hongkong en namninsamling på nätet där han kräver att Pekings byrå för offentlig säkerhet omedelbart släpper Zhai. 

“Vi ber Pekingpolisen att visa lite humor och inte göra en stor incident av en liten sak”, stod att läsa på namninsamlingen. ”Förstör framför allt inte allmänhetens positiva förväntningar på det nya ledarskapet direkt efter den nyligen avslutade 18:e partikongressen genom att använda sådana grundlösa inskränkningar och förfölja vanliga medborgares åsiktsfrihet.”

Namnsinsamlingen fick signaturer från kineser och andra utanför landet och runtom i världen. 

Kinesiska säkerhetspoliser
har tidigare delat ut hårda straff mot internetanvändare som vågat skämta om politiskt känsliga frågor. Den första ”Twitterbrottslingen” var Wang Yi, en aktivist som 2010 drev med hypernationalistiska unga människor med tweeten ”Gå till attack, arga ungdomar!”.

Detta ansågs “störa den sociala ordningen”. Straffet? Ett års ”omskolning genom arbete” i Henans arbetsläger för kvinnor.

Översatt från engelska.