Greklands vänsterradikaler vill stoppa åtstramningspaketet
Ledaren av Greklands Radikala vänsterns (Syriza) koalition, Alexis Tsipras, talar under en presskonferens i Aten den 8 maj. (Foto: Louisa Gouliamaki / AFP / Getty Images).


Greklands vänsterledare Alexis Tsipras lade ut en fempunktsplan som han hoppas kunna verkställa om han blir premiärminister, vilket inkluderar att ta bort besparingskraven.

Tsipiras, vars koalition av Radikala vänstern (Syrizapartiet) fick näst mest platser i parlamentet efter söndagens val, sade att planen innehåller en statlig kontroll av banker, förändringar av vallagar och att förneka åtgärder som påverkar arbetsrätten, rapporterade Athens News.

”Vi är inte likgiltiga för om landet ska styras eller inte, utan vi är främst oroade över i vilken riktning landet kommer att styras och om folkets mandat kommer att respekteras”, sade han, enligt Ekathimerini.

Inget av de grekiska partierna vann tillräckligt många röster för att bilda en majoritet, och Tsipras har tre dagar på sig att nå en koalitionsöverenskommelse med de två andra stora partierna, socialdemokraternas Pasok och de konservativas Ny demokrati, rapporterade BBC. Tsipras har sagt att de två andra parterna måste sluta stödja åtstramningar.

EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso tillsammans med Tyskland sade att Grekland måste genomföra besparingarna som har samband med räddningspaketet som landet fick från EU och Internationella valutafonden.

”Vad medlemsstaterna måste göra är att vara konsekventa, genomföra den politik som de har kommit överens om”, sade José Manuel Barroso enligt BBC.

Översatt från engelska