Greklands skuldavtal med EU långtifrån klart
Europaparlamentets talman Martin Schulz (höger) välkomnar Greklands premiärminister Alexis Tsipras den 4 februari i Europaparlamentet i Bryssel. (Foto: Emmanuel Dunand/AFP/Getty Images)


Europeiska unionens ledare varnade på onsdagen att samtalen med Grekland gällande deras krav för underlätta betalningen av skulderna kommer att bli tuffa, men landets nya premiärminister var ändå optimistisk om att det finns en möjlig lösning.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras sade enligt BBC att han har erbjudit "realistiska" förslag i samtalen. EU-tjänstemännen varnade dock att Grekland bör uppfylla sina löften.

Tsipras vill ha lättare villkor för återbetalning på de 240 miljarder euro som Grekland fått som räddningspaket, och för att kunna släppa på de åtstramningar som budgetåtgärderna tvingat på landet. 

Tsipras hade på onsdagen ett möte med ledarna för de tre topp EU-institutionerna i Bryssel, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och Europaparlamentets talman Martin Schulz. 

"Jag är mycket optimistisk efter dessa diskussioner att vi är på en god väg”, sade Tsipras enligt AP, efter mötet, "Vi har inte ännu ett avtal, men vi är i en god riktning att hitta en fungerande överenskommelse."

Vid en gemensam presskonferens, beskrev Martin Schulz enligt AP, deras samtal som "givande", men poängterade att det kommer vara svåra tider framöver. 

I en tidningsintervju med tyska dagstidningen Handelsblatt har Martin Schulz dock varnat för att Grekland riskerar konkurs om det inte uppfyller sina åtaganden.

"Om Grekland ensidigt ändrar avtalen, är den andra sidan inte längre skyldiga att hålla sig till dem”, sade han, enligt BBC.

Senare på onsdagen hade Tsipras möte i Paris med Frankrikes president, Francois Hollande.

Den franske presidenten sade, enligt AP, att EU bör visa "solidaritet" med Grekland och söka alternativ till åtstramningspolitiken. Men han varnade att Grekland måste respektera "åtaganden som har gjorts i samband med skulder relaterade till stater". "Val ändrar ingenting".

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade i Berlin att det var för tidigt att spekulera om ett avtal eftersom Grekland ännu inte har lagt fram förslag om hur man kan minska sin skuldbörda.

"Vi väntar på de konkreta förslagen, och sedan kan vi prata vidare", sade Merkel, enligt AP. Hon kommer ha sitt första möte med Tsipras den 12 februari, då EU-ledarna samlas i Bryssel.¨

Tsipras har avvisat diskussioner om landets skuld med den så kallade trojkan – ett team av tekniska experter som företräder Europeiska kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden, skriver AP. Istället har hans vänsterregering försökte föra samtal med ledarna för dessa institutioner och regeringar.

Frågan är huruvida Grekland kommer att be om en förlängning av sitt låneprogram innan det nuvarande låneprogrammet avslutas den 28 februari. Om inte, kan Aten lämnas att klara sig själv utan internationell uppbackning.