Greklands regering avgår och utlyser nyval
Den 24 juli i år deltog Greklands premiärminister Alexis Tsipras i ett möte med Greklands president och de politiska ledarna. De träffades innan en middag som presidenten gav inför 41-årdagen då landet återvändande till demokratin när militärjuntan föll 1974. Foto:Louisa Goulimaki /AFP/Getty Images


Greklands premiärminister Alexis Tsipras väntas i kväll, torsdag, lämna besked att den grekiska regeringen avgår. Premiärministern kallade under dagen till ett extrainsatt möte och beskedet väntas komma i kväll klockan 20, grekisk tid, enligt grekiska media.

Enligt tv-kanalen Mega Tv kommer valet att hållas den 20 september och en övergångsregering väntas ta över fram till dess.

Beskedet kommer inte oväntat – Tsipras tid som grekisk premiärminister har inte varit lätt. Hans parti, det vänsterorienterade Syriza, vann valet i januari med löften om en lite hårdare ton mot landets långivare. Men när landet vägrade gå med på långivarnas krav, och förhandlingarna om ett nytt räddningspaket strandade, ledde det till att Grekland missade att betala tillbaka ett lån. Resultatet blev ännu hårdare krav från långivarna och en splittring inom partiet när en majoritet av Syrizamedlemmarna röstade ja till att acceptera budet, skriver svt.se.

SVT:s reporter Hanna Nyberg säger att beskedet mottas med lättnad i landet och att grekerna inte är förvånade utan förberedda på ett nyval.

Gamla skulder betalas med nya lån

Grekland fick på torsdagen nya lån, motsvarande 122 miljarder kronor, av den europeiska krisfonden ESM. Sent på onsdagen godkände euroländernas finansministrar Greklands tredje krispaket på fem år.

Det nya lånet kommer i huvudsak att användas till att betala förfallna skulder hos Europeiska centralbanken, ECB, Internationella valutafonden, IMF och Greklands riksbank, skriver europaportalen.se

ESM beslutade också att avsätta tio miljarder euro på ett konto att användas för framtida rekapitalisering av det grekiska banksystemet. Om Grekland kan uppfylla ytterligare krav kommer tre miljarder euro till att utbetalas sista november.