Greklands medlemskap i euron en omstridd fråga
Den tyska förbundskanslern Angela Merkel håller presskonferens i Berlin den 24 augusti tillsammans med den grekiske premiärministern Antonis Samaras. Enligt honom ber inte hans skuldsargade land om mer pengar för att lösa sina problem utan istället om andrum för att kunna driva igenom nedskärningar och reformer. (Foto: David Gannon/AFP/GettyImages)


Förslagen om att Grekland bör lämna euron har fått kritik av den tyska regeringen och dess förbundskansler Angela Merkel. Nyligen har hon uppmanat medlemmarna i sin koalition att upphöra med den bistra retoriken i frågan.

– Vi är nu i en mycket avgörande fas i kampen mot euro-krisen. Min önskan är att alla ska väga sina ord noggrant, sade hon enligt Der Spiegel.

Merkel gav sitt rättframma meddelande efter att en politiker i hennes koalition, Alexander Dobrindt, sagt att han var ”övertygad om att det inte finns något sätt för Grekland att undvika ett utträde ur euron”, rapporterade Der Spiegel.

”Jag ser Grekland utanför euro-zonen redan 2013″, sade han. Många tyskar delar hans åsikter.

Det grekiska stödpaketet är en omstridd fråga i Tyskland och många politiker och medborgare kritiserar hjälpåtgärderna eftersom de tycker att deras land utnyttjas. Förra veckan gav den grekiske premiärministern Antonis Samaras en intervju i den stora tyska tidningen Bild, i vilken han tog upp dessa problematiska frågor.

Under de senaste veckorna har tyska konservativa politiker föreslagit att Grekland ska lämna euro-zonen, något som de anser vara en enkel sak att hantera.

Enligt intervjun i Bild menar Samaras att Grekland framförallt behöver ”andrum” för att kunna ta sig ur krisen.

”Vi behöver ta oss ut ur denna negativa psykologi vilken är som ett brant svart hål”, sade han.

Översatt från engelska