Grekland misslyckades bilda samlingsregering - nyval väntas om en månad
Ledare för den radikala vänsterns Syriza parti, Alexis Tsipras, lämnar presidentpalatset i Aten efter att samtal mellan partiledarna misslyckats. (Foto: Louisa Gouliamaki / AFP / Gettyimages)


Efter att ha misslyckats med att bilda en samlingsregering på grund av frågan hur man handskas med det av EU beordrade räddningspaket måste Grekland hålla en ny omgång av allmänna val.

Den grekiska presidenten Karolos Papoulias hamnade den 15 maj i en återvändsgränd i sitt försök att övertyga ledarna för de fem partierna att bilda en regering. De två andra riksdagspartierna, kommunistpartiet och det högerextrema Golden Dawn-partiet, ingick inte i samtalen.

Efter att ha lämnat presidentpalatset efter samtalen, sade Demokratiska vänsterns Fotis Kouvelis: ”Det är över”, med hänvisning till huruvida det kommer att bli samtal den 16 maj eller ej och menade att det inte fanns någon överenskommelse mellan de politiska partierna.

”Jag försäkrar grekerna att jag gjorde det bästa jag kunde så att vi inte skulle gå till val”, sade Kouvelis och tillade att flera av parterna gjort ett ”politiskt val” för nyval ”för att tjäna sina partiers intressen.”

Efter att samtalen föll samman reagerade marknaderna negativt. Atens aktiemarknad föll så mycket som 4,86 procent och avslutades med nedgång på 3,6 procent på dagen, rapporterade Ekathimerini.

Valet kommer att hållas nästa månad, vilket innebär att ytterligare en månad av politiskt käbbel kan förväntas.

”Grekland var på väg att upprepa valet i extremt ogynnsamma omständigheter, eftersom partiledarna kallblodigt sätter sina egna och sina partiers intressen före landets intressen,” sade Pasoks ledare Evangelos Venizelos till Aten News enligt uppgift.

Ett av Greklands två traditionella styrande partier, center-vänster Pasok, gjorde särskilt dåligt under det senaste valet – från att haft flest platser i parlamentet hamnade det på tredje plats.

Översatt från engelska