Grekland missade tidsfristen
Poul Thomsen (t.v) från Internationella valutafonden lämnar Greklands premiärminister Lucas Papademos kontor efter deras möte i Aten den 5 februari 2012. (Foto: Aris Messinis /AFP/Getty Images)


Grekland hade ännu inte svarat när tidsfristen för att svara på EU:s och Internationella valutafondens villkor för det senaste räddningspaketet gick ut på måndagen. Landets ledning sköt upp sitt möte på måndagen i ett försök att komma fram till en gemensam ståndpunkt i frågan på tisdag.

Greklands premiärminister Lukas Papademos och de tre partiledarna i landets övergångsregering har svårt att komma överens om de tuffa villkoren som EU och Internationella valutafonden har satt upp.

Papademos kontor sade att uppskjutandet gör det möjligt för honom att avsluta samtalen med EU och IMF, rapporterade Athen News.

På måndagen satte Tysklands och Frankrikes ledare ytterligare press på Aten och sade att tiden rinner ut för att slutföra samtalen om räddningspaketet, med en delbetalning på 170 miljarder dollar, som landet behöver för att klara sina driftskostnader och för att förhindra ytterligare trassel av ekonomierna i eurozonen.

”Vi vill ha den här överenskommelsen”, sade Frankrikes president Nicolas Sarkozy, enligt  Athen News. ”Greklands ledare har gjort åtaganden och de måste respektera dem noga. Europa är en plats där alla har sina rättigheter och skyldigheter. Tiden rinner ut, nu måste överenskommelsen slutföras och undertecknas”.

Grekland har hållits kreditvärdigt sedan mitten av 2010 tack vare internationella räddningspaket. Ett andra räddningspaket beslutades om i oktober. Euroområdets ledande länder har dock uttryckt en djup oro för att Grekland inte har kommit tillräckligt långt i att genomföra de strukturella reformerna som de redan samtyckt till.

Under tiden är det svåra tider i landet och de ännu hårdare villkoren som är kopplade till de nya lånen har skapat en social och politisk kris.

”Tiden är knapp. Mycket står på spel för hela eurozonen. Vi vill att Grekland stannar kvar i eurozonen”, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel, enligt Financial Times.

”Alla ansvariga i Grekland måste vara klara över att vi inte kommer att avvika från denna position”, sade hon.

Översatt från engelska