Grekland i kris – 53 döda i bränderna
En man försöker släcka eldsvådan i sitt hus. (Foto: Eurokinissi/AFP/Getty Images)


Himlen över Aten är helt grå och röklukten finns överallt. Femtiotre människor har dödats i eldsvådorna som sprids snabbt av den starka vinden.

Sedan i fredags har 124 bränder härjat i Grekland. Under natten till lördagen härjade samtidigt 75 bränder i landet. Värst drabbade är ön Evia, Peloponessos samt Atens förorter. Många människor har evakuerats.

Premiärminister Costas
Karamanlis beskriver situationen som en nationell kris. På grund av bristen på brandmän har man fått prioritera livräddande insatser vilket lett till att många byggnader brunnit ner.

Premiärministern menade att det inte är någon tillfällighet att så många platser drabbats av eldsvåda samtidigt och att de skyldiga snarast kommer att spåras och straffas. Hittills har man arresterat fyra personer misstänkta för mordbrand.

Grekland betraktar bränderna som den största katastrof som drabbat landet på länge. Stora grönområden som grekerna kallar ”gröna lungor” har fördärvats. Många åkrar och djur har förlorats i eldsvådorna.

EU meddelade igår att Frankrike och Italien gemensamt skickat fem flygplan för att hjälpa till med eldsläckningen. Igår skickade Spanien och Portugal ytterligare tre flygplan. Helikoptrar från Tyskland, Holland och Slovenien kommer också att ansluta sig till räddningsarbetet idag.

Översatt från engelska


Ett hus brinner i byn Kapsala på ön Evia, 26 augusti 2007. (Foto: Aris Messinis/AFP/Getty Images)

Ett hus brinner i byn Kapsala på ön Evia, 26 augusti 2007. (Foto: Aris Messinis/AFP/Getty Images)