Grekland avvisar euroområdets kontrollplan
Greklands premiärminister Lucas Papademos på väg från ett möte i Aten den 29 januari 2012. (Foto: Angelos Tzortzinis / AFP / Getty Images)


Den grekiska finansministern  avvisade på söndagen på det bestämdaste ett tyskt förslag som skulle tillåta euroländer att styra det ekonomiskt belägrade landets budget, en förutsättning för att få det andra 172 miljarder dollars räddningspaket.

”Folket i Grekland är fullt medvetna om omfattningen av stödet som landet får från sina institutionella partners i Europa”, sades det i ett uttalande från finansminister Evangelos Venizelos, som också fungerar som landets vice premiärminister.

Venizelos tillade att det grekiska folkets uppoffringar kommer att infria den ”historiska förpliktelsen att ta Grekland ur den djupa skattemässiga, sociala och utvecklingsmässiga krisen, och man kommer att fatta och genomföra tuffa, men nödvändiga, beslut.”

Ledarna för andra euroländer är bekymrade över att Grekland inte har agerat tillräckligt mycket under det senaste ett och ett halvt år för att skära ner på budgeten och genomföra strukturreformer vilka Grekland hade kommit överens om.

Men Venizelos sade att Greklands ”nationella identitet och värdighet” står ockå på spel om landet låter euroområdet kontrollera sin budget för att få räddningspaketet. ”Denna grundläggande princip gäller fullt ut för de länder som går igenom perioder av kris och anpassning och är i behov av sina partners stöd till förmån för hela Europa”, står det i hans uttalande.

Premiärminister Lukas Papademos träffade på söndagen sin trepartsregeringskoalition för att försöka komma överens om de strukturella reformerna. Han kom ut från mötet och sade att parterna var på ”samma linje” utan att nämna ytterligare detaljer, rapporterade tidningen Ekathimerini.

”Vi håller på att granska ett avtal med våra samarbetspartners så att vi kan stå på fast mark igen, så att osäkerheten kan sluta, så att tilliten kan återställas och ekonomin kan återvända till en kurs för tillväxt och sysselsättning”, uppgavs Papademos ha sagt.

Huvudpunkterna där trojkan kört fast har varit frågan om att sänka minimilönerna och skära ner på pensionerna.

”Vi kämpar hårt tillsammans för att säkra landets position i Europa och euron och gemenskapen i utvecklade länder”, sade Papademos.

Financial Times rapporterar att ett nytt avtal om skuldsanering samt ett reformprogram är tre dagar efter tidtabellen. Om programmet inte slutförs med framgång ”kommer Grekland att möta hotet om konkurs, som kommer att ha en djup påverkan på samhället, särskilt på dem som är ekonomiskt svagare,” varnade Papademos.

Översatt från engelska