Grekiska parlamentet godkänner nya åtstramningsåtgärder
Demonstranter drabbar samman med kravallpolis som använder tårgas under en 48-timmars generalstrejk i Aten den 29 juni 2011. (Foto: Alkis Konstantinidis/AFP/Getty Images)


Grekiska lagstiftare godkände på onsdagen paketet med nya strikta nedskärningar som behövs för att säkra det senaste räddande lånet från euroområdet som skall hindra landet att gå i konkurs. Åtgärden möttes med ännu en omgång av protester i Aten.

Åtstramningsåtgärderna, som inkluderar nya skattehöjningar, är mycket impopulära bland grekerna. Landsomfattande strejker har iscensatts i två dagar vilket har fått verksamheten i landet att avstanna.

Parlamentsledamöterna godkände nedskärningar med 155 röster mot 138 röster, och kan därför nu ta emot 17 miljarder dollar från Europeiska unionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden.

”Vi måste till varje pris undvika att landet kollapsar. Nu finns det ingen tid att backa”, sade han enligt BBC.

Framstående delegater i Europeiska kommissionen lovordade det grekiska parlamentet för att man godkänt åtgärderna.

”Landet har tagit ett viktigt steg på den nödvändiga vägen att stärka ekonomin och främja tillväxtens strukturella reformering. Men det har också tagit ett viktigt steg bakåt – från det mycket allvarliga scenariot att inte klara sina finanser. Det var en omröstning om nationellt ansvar ”, sade Europeiska kommissionens ordförande José Manuel Barroso och Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy i ett gemensamt uttalande

På torsdagen måste parlamentet rösta igen för att godkänna och vidta åtgärder för nedskärningar. Och på söndag kommer euroområdets finansministrar att samlas för att mejsla ut detaljerna i det nya lånepaketet.

Översatt från engelska