Gravid kvinnas död satte igång våldsamma protester i centrala Kina
Arga demonstranter i Kina välte en polisbil efter att ett sjukhus inte kunnat uppge dödsorsaken för en gravid kvinna i Hubeiprovinsen. (bilder från den kinesiska ursprungsartikeln).


Tumult bröt ut mellan polis och lokalbefolkningen i centrala Kina på grund av omständigheterna kring en gravid kvinnas död i ett sjukhus.

Den gravida kvinnan, Li Liuli, opererades med kejsarsnitt av sjukvårdspersonal vid Jianli-häradets centralsjukhus i Hubeiprovinsen för över en vecka sedan. Men dagen efter fick hon en hjärnblödning och avled den 17 januari.

Anhöriga till Lis familj samlades framför sjukhuset med hennes kropp. De krävde att få veta dödsorsaken och hade samtidigt en banderoll med texten: ”Min nyfödda förlorade sin mor på grund av inkompetenta läkare.”

Lokala myndigheter från kommunistpartiet skickade polis för att hämta Lis kropp och tumult uppstod med hennes anhöriga. Till följd av detta protesterade tusentals människor framför sjukhuset, vilket ledde till fler skador och gripanden.


Folk i centrala Kina samlas för att protestera mot ett sjukhus där en gravid kvinna dog. Familjen har inte fått veta dödsorsaken.

Folk i centrala Kina samlas för att protestera mot ett sjukhus där en gravid kvinna dog. Familjen har inte fått veta dödsorsaken.

En polisbil vältes och flera andra vandaliserades av arga demonstranter, berättade vittnen för en Epoch Times-reporter.

Li, en anhörig till den döda kvinnan, som inte ville uppge sitt hela namn, berättade för Epoch Times att polis “misshandlade alla de såg” under demonstrationen efter att man försökt föra iväg kvinnans kropp.

– Två i vår familj greps och har ännu inte släppts. Kroppen är nu hos begravningsbyrån, sade han.

Han tillade att lokala myndigheterna helt enkelt tog kroppen utan att egentligen ha lagen på sin sida, samtidigt som “sjukhuset inte gav någon förklaring” hur hon dött. Han sade också att det Kinesiska kommunistpartiet är ”alltför korrupt”.

Under demonstrationerna hade man, sade Li, skickat sju eller åtta kravallpoliser och 100 civilpoliser och uniformerade poliser. Han uppskattade att mellan 7000-8000 människor hade passerat förbi och samlats kring uppståndelsen.

– Polisen slog alla som de kunde få tag i med batonger; många misshandlades så allvarligt att deras huvuden blödde och de som är skadade är fortfarande på sjukhus. Och fyra eller fem personer är allvarligt skadade, berättade en person med efternamnet Li till Epoch Times.

Översatt från engelska
originalartikel