Grattis Finland!


Jussi och Katja från Finland var de första som vann Eurovison Dance Contest med hela 132 poäng. Som fristilsdans hade de valt en instrumental version av hårdrocksbandet Metallicas populära ballad ”The unforgiven”.

Tävlingen som är ny visades i direktsändning från London och TV-tittare i respektive tävlingsland röstade fram vinnarparet från de bästa bidragen i varje land. Dock med undantag för Grekland som valt att använda en professionell jury eftersom på grund av omständigheterna på hemmaplan visades sändningen inte i Grekland.

Tävlingen, Eurovison Dance Contest är en förlängning av den populära ”Lets Dance” som visats några veckor under de senaste tre åren på TV 4.

Sveriges bidrag med Martin Lidberg och Cecilia Ehrling fick ”bara” 23 poäng vilket gav dem en fjortondeplats av 16 möjliga. Trots att de gjorde mycket bra ifrån sig och visade inte mindre än 11 olika sorters dansstilar gick det ändå inte ända fram hemma i sofforna. Martin var den enda ickeprofessionella killen som dansade under kvällen. Han har bara utövat dans i tio månader och var total nybörjare när han tog sina första stapplande steg i Lets Dance i höstas.

Lets dance jurymedlem Tony Irving som kommenterade kvällens bidrag var mycket nöjd med Martin och Cecilias prestation.

– De klarade det, vartenda steg satt, inte en enda miss utbrast han med sin speciella brittiska brytning efter att de dansat färdigt.

Trots den vanligtvis ”stränga” Tony Irvings nu goda vitsord gick det tyvärr inte fram hemma i TV-sofforna i övriga Europa.

Efter Finland kom Ukraina, Irland, Österike och Ryssland som de fem mest populära bidragen.