Gräsrotsorganisation skapar databas över Kinas samvetsfångar
Samvetsfångar (journalister, advokater och rättsaktivister) kan ges nytt hopp om man regelbundet skickar vykort till dem. Samlas det dessutom systematiskt in information om deras fall och iscensätts räddningsaktioner kommer det även sätta mer press på kommunistregimen att ändra tidigare felaktiga beslut. (Foto: Shutterstock)


En kinesisk människorättsgrupp har skapat en databas över fastlandskinas politiska fångar. Ett första urval av 100 namn har publicerats, men många fler ska komma, enligt gruppen.

Gruppen, som kallar sig China Political Prisoner Concern (CPPC) och drivs av frivilliga, skapade nyligen en kinesiskspråkig sajt för att samla in, bekräfta och publicera fakta om Kinas politiska fångar.

CPPC bildades den 1 februari och består främst av människorättsaktivister i fastlandskina. Den har redan publicerat en lista över 100 politiska fångar, bland annat demokratiaktivister, dissidenter, människorättsaktivister, tibetaner, uigurer, kristna och Falun Gong-utövare. Bland dem finns Xu Zhiyong, som grundade den förföljda ”Nya medborgare”-kampanjen, och den uiguriske forskaren Ilham Tohti.

Vissa av CPPC:s volontärer är före detta politiska fångar. Under de senaste tre månaderna har de samlat in och sorterat stora mängder data och tusentals foton, och även producerat de första 100 profilerna på kinesiska samvetsfångar. Fler profiler och uppdateringar kommer att komma kontinuerligt, enligt New York-baserade New Tang Dynasty Television (NTD).

Syftet med projektet är att alla dessa fångar ska släppas. Genom att framhäva deras fall hoppas gruppen kunna skapa större internationell uppmärksamhet kring frågan. Ett annat mål är att hjälpa till att få större sociala framsteg i Kina.

Den kinesiske människorättsadvokaten Tang Jingling har redan samlat in data om samvetsfångar sedan 2008. han har även uppmanat kinesiska internetanvändare att skicka vykort till fångarna.

Tang sade till NTD att det finns många kinesiska samvetsfångar. Om någon hade samlat in information om dessa fångar och systematiskt iscensatt räddningsaktioner skulle det ha satt stor press på kommunistregimen och gett hopp till samvetsfångarna, sade han.

Om CPPC:s personal lyckas samla in alla politiska fångars identiteter kommer listan sannolikt att bli mycket lång.

Uiguriska världskongressen, som kämpar för den förtryckta uiguriska minoriteten i nordvästra Kina, anger dussintals uigurer som är fängslade av politiska skäl på sin hemsida. Det handlar om skribenter, journalister och webbansvariga, som har fått långa fängelsestraff. Ofta har de med frågor om mötesfrihet, yttrandefrihet och trosfrihet att göra.

Antalet fängslade är sannolikt mycket högre än det som anges på sidan, men de kinesiska myndigheterna avslöjar få detaljer om uiguriska fångar, så det är omöjligt att få en exakt siffra.

Antalet Falun Gong-utövare som har fängslats illegalt uppgår sannolikt till hundratusentals, att döma av den ofullständiga information från Falun Gong-grupper som Minghui.org och WOIPFG (världsorganisationen för att undersöka förföljelsen av Falun Gong).

Om de som har dött i olika typer av förvar under de senaste 15 åren inkluderas, som man nu till exempel har gjort med människorättsaktivisten Cao Shunli, så kan listan komma att omfatta miljoner människor.

Översatt från engelska