Gråsälar kan attackera människor varnar experter
En gråsälskut ligger i gräset med sin mamma på ett naturreservat i Grimsby, England, den 24 november. (Dan Kitwood/Getty Images)


En studie som publicerades i Proceedings of the Royal Society B, visar att gråsälar som attacker stora djur också skulle kunna ge sig på människor, skriver Discovery.

Experter har upptäckt att gråsälar har börjat attackera och döda tumlare. Nu varnar man för att de även kan ge sig på människor som simmar i vattnen runt Storbritannien.

Rester av dödade tumlare har påträffats i området runt Nordsjön. Många djurkroppar hittades på holländska stränder. Tumlare är släkt med valar och delfiner.

Ändrad kost

Gråsälen äter huvudsakligen fisk och man vet inte varför de har börjat ge sig på tumlare. Det verkar som de använder sina klor och käkar för att slita sitt byte i stycken.

– Folk tycker oftast att de är ganska söta och gör utflykter för att simma och dyka med gråsälar ovetande om att de kan vara farliga för människor, sade en av medförfattarna till studien, Lineke Begeman, som arbetar på veterinärmedicinska fakulteten på Utrechts universitet.

Studiens huvudförfattare, Mardik Leopold, från Wageningens universitet- och forskningscenter sade att gråsälar kan ta så stora byten eftersom de använder sina labbar och klor för att hålla fast bytet medan de sliter bort stycken med tänderna. De behöver inte svälja dem hela.

Det finns cirka 200 000 gråsälar utanför Storbritanniens kuster.

Författarna av studien bedömde att över 1 000 rivna tumlare hittats utefter den nederländska kusten. Några av djuren hade säl-DNA.

Kan vara ett trick

– Det här är ett nytt beteende. De är normalt fiskätare och kan äta en ganska stor fisk, upp till en halvmeter. Det är en förändring från att leva på fisk till att börja äta däggdjur. Jag tror inte det är ett tecken på minskat fiskbestånd utan de har bara lärt sig ett nytt trick, sade Leopold till The Guardian.

Han nämnde också att det förekommit sälrelaterade incidenter med människor i norra Europa men ingen har dödats. Folk har blivit bitna när de varit ute och simmat.

Översatt från engelska.