Grapefruktmolekyler kan sänka kolesterol och förebygga diabetes
En last full med grapefrukt. Kanske den vietnamesiske försäljaren på väg till marknaden känner till att det bittra ämnet i frukten har välgörande hälsoeffekter? (Foto: Hoang Dinh Nam/AFP)


Grapefrukten med sin särpräglade bittra smak är känd för att vara en nyttig frukt. Förutom att vara full med kraftfulla antioxidanter och hälsosamma vitaminer har den också visat sig hjälpa kroppen att reglera kolesterol- och insulinnivån i blodet, visar ny forskning vid Harvard University och Hebrew University of Jerusalem.

Forskaren Yaakov Nahmias vid Hebrew University of Jerusalem, har tillsammans med sina forskarkollegor upptäckt att den molekyl som ger grapefrukten dess bittra smak, naringenin, kan användas för att behandla diabetes, ämnesomsättningsrubbningar och åderförkalkning på ett naturligt sätt.

I sin forskningsrapport beskriver de hur kosttillskott av naringinin som tas strax innan en fett-och kolhydratrik måltid kan minska nivån av det onda kolesterolet med ungefär 42 procent och öka insulinkänsligheten med 64 procent.

Detta är den första studien som visat hur ett kosttillskott kan påverka kroppen på ett gynnsamt sätt i samband med en måltid. Upptäckten presenteras i den vetenskapliga tidskriften Public Library of Science reports.

Enligt forskarna är kroppens absorption av naringenin i sin naturliga form mycket låg, därför utvecklade de en version av substansen, ett så kallat nano-komplex som omges av cyclodextrin (en slags socker), som blir 11 gånger lättare för kroppen att absorbera.

– Komplexet är speciellt genom att den tas precis innan en måltid, som en förebyggande åtgärd. Som jämförelse ges vanliga läkemedel först efter att det skett en kronisk utveckling av onormala lipidnivåer i blodet, säger forskaren Nahmias i ett pressmedelande.

Kliniska tester av kosttillskottet pågår nu i USA.