Gränskontroller inte aktuellt för Sverige enligt Löfven
Tyskland har återinfört tillfälliga gränskontroller för att få kontroll på flyktingsituationen. För Sveriges del är detta inte aktuellt för tillfället enligt statsminister Stefan Löfven. Foto: Philipp Guelland


Det är inte aktuellt att införa gränskontroller i Sverige i nuläget, sade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens på Rosenbad. Det är en temporär åtgärd för att få kontroll på situationen i de värst drabbade länderna.

Att Tyskland beslutat återinföra tillfälliga gränskontroller visar att även den starkaste ekonomin har sin gräns och behöver få kontroll över situationen. Det menade EU-parlamentets talman Martin Schultz, vid en pressträff tillsammans med statsminister Stefan Löfven på Rosenbad idag.

Löfven säger att Sverige kan komma fatta ett liknande beslut, men enligt kontakterna med berörda myndigheter är det inte nödvändigt för tillfället.

Martin Schultz sade att de stängda gränserna är en temporär lösning, som ryms inom Schengenavtalet, och att ingen har för avsikt att avsluta Schengen.

– Vi måste hitta en långsiktig lösning på flyktingfrågan. Migration är inte ett EU-gränsproblem utan ett globalt problem. Vi behöver en extern EU-gränskontroll, säger Schultz.

Man beräknar att EU kan komma att ta emot omkring en miljon flyktingar i år och Löfven säger att det går att klara om vi har ett fungerande system.

– Jag är hoppfull när jag hör att folk vill göra mer men också bekymrad över att vissa inte vill ta sitt ansvar, säger Löfven.

Enligt Lövfen finns det en större medvetenhet om problemet nu, och telefonsamtal med kollegor i EU visar på en vilja att hitta både en omedelbar lösning och en mer långsiktig lösning, rapporterar TT.