Granskning av länssjukhuset Ryhov
(Foto: AFP /Mychele Daniau)


Socialstyrelsen kommer att granska hela verksamheten inom psykiatrin på länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Bakgrunden är flera dödsfall med koppling till sjukhuset under den senaste tiden.

Den 27-årige man som misstänks för mordet på en åttaårig pojke i Norrahammar i förra veckan skrevs ut från rättspsykiatrisk vård på Ryhov i slutet av november.

I oktober mördades en sjuksköterska på Ryhovs rättspsykiatriska klinik av en patient.

Strax efter nyår hittades ett äldre par döda i sin lägenhet i Jönköping. Mannen hade tagit hustruns liv, och därefter sitt eget. Kort före händelsen hade mannen sökt hjälp på Ryhovs psykakut.

Nu reagerar Socialstyrelsen genom att starta en genomgripande granskning av hela psykvården på länssjukhuset, rapporterar TV 4 Jönköping.

– Vi vill skapa oss en bild av hur verksamheten fungerar. Det har hänt ett antal tragiska händelser den senaste tiden, säger Jonas Nilsson på Socialstyrelsens enhet i Jönköping till tv-stationen.

27-åringen som häktats för mordet
i Norrahammar kommer troligen att förhöras i slutet av veckan, om hans psykiska hälsa tillåter.

På tisdagen kom resultatet av en DNA-analys som visar att 27-åringen inte är skyldig till dubbelmordet i Linköping i oktober 2004, då en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna mördades. Analysen gjordes på Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL). Eftersom morden begicks på liknande sätt, fanns en misstanke om att det kunde vara samma gärningsman.