Grannar står upp för att skydda Falun Gong-utövare från förföljelse
Ett brev med vädjan för en Falun Gong-utövare som olagligt arresterats av myndigheterna, undertecknat med fler än 70 namnunderskrifter och tumavtryck från invånare i samhället Wenxingjiayuan i Kaping-distriktet, Tangshan, Hebei-provinsen. (Foto: Minghui.org)


Över 100 grannar stod upp för en Falun Gong-utövare som arresterades i deras hem i Tangshan, Hebei-provinsen, enligt en rapport på Minghui.org, en nyhetssajt tillhörande Falun Gong som publicerar förstahandsrapporter från utövare i Kina.

På morgonen den 9 juni klev över tio poliser från Kaiping-distriktets poliskontor in i 58-årige Li Zhens och hans fru Wang Xiulans hem. Polisen fängslade Li och började sedan plundra hemmet utan att visa någon order om husrannsakan, enligt vad Minghui rapporterade.

Lis fru ropade på hjälp från ett öppet fönster: ” Kom fort, kom och se! Banditerna är i 2:a porten, rum 202. Kom och rädda oss.”

Över 100 personer som bodde i närheten kom till Lis försvar. Polisen hade tagit ut honom ur huset klädd i bara shorts. Grannarna bildade en mänsklig mur för att hindra polisen från att föra bort Li, och ifrågasatte ljudligt varför polisen skulle vilja arrestera en så bra person.

De boende sade till poliserna att Li, som har bott i Wenxingjiayuan i decennier, ofta hade hjälpt människor i nöd. De berättade om en händelse sommaren 2010, då någon hade ramlat i floden, och åskådarna bara tittade på utan att göra något, tills Li kom och genast hoppade i vattnet och drog offret i land.

Dödläget mellan de boende och polisen pågick i nära två timmar, enligt Minghui. Efter att polisen till slut lyckades föra bort Li, författade de boende en gemensam skrivelse vädjan för Li. Mer än 70 personer undertecknade med sina namn och satte dit sina tumavtryck direkt på plats.

En granne sade: ”Mr Li är en verkligt bra person. Han hjälper alltid vem som än behöver hjälp. Han är i knipa. Vi ska inte bara tänka på oss själva. Vi tycker att han är en bra människa.” En annan granne sade: ”Jag skulle våga säga detta till vem som än intervjuade mig”, enligt Minghui.

Enligt Minghui.org är Falun Gong en självkultiveringsmetod med fokus på sanning, medkänsla och tålamod. Metoden har förtryckts av den kinesiska regimen sedan 1999. Utövare har utsatts för trakasserier, godtyckliga frihetsberövanden och tortyr. Tusentals har dödats i förvar och miljoner har fängslats, enligt Faluninfo.net, Falun Gongs officiella presstjänst.

Li och Wang har förföljts av de lokala myndigheterna i över ett decennium, enligt Minghui.

År 2001 greps Li för att han överlämnat två brev som förklarade Falun Gong och förföljelsen till staden Kaipings Klagomålskontor. Myndigheterna höll honom fängslad vid Tangshan Detention Center nr 1i nio månader. Där blev han torterad, bland annat genom att han tvingades stå upp under långa perioder utan sömn, och fick kallvatten hällt över sig på vintern. Li hölls också inspärrad i Kaipings hjärntvättscenter, där vakter plågade honom i ett försök att tvinga honom att underteckna ett uttalande om att förneka Falun Gong.

I april 2002 arresterades Li och Wang och kvarhölls på Kaiping-distriktets polisstation, där båda blev svårt misshandlade, och Wang var medvetslös i två dagar.

I oktober 2004 arresterades Li och två besökare av konstaplar från Kaipings polisstation som olagligen gick in i Lis hem. Li togs till Hehuakengs tvångsarbetsläger på ett år, och överföras sedan till Handans tvångsarbetsläger. Han torterades regelbundet på båda anläggningarna, där han bland annat chockades med elektriska batonger och misshandlades med gummiklubbor.

Läs den ursprungliga kinesiska artikeln.

Översatt från engelska.