Granatäpplejuice bekämpar cancerceller
Ämnen i granatäppeljuice har visat sig hämma spridningen och tillväxten av cancerceller enligt en amerikansk studie.(Foto: AFP/Karen Bleier)


Ämnen i granatäppeljuice har visat sig hämma tillväxten av cancerceller och försvaga den process som främjar metastaser, enligt en amerikansk studie.

Granatäpplet har sedan tusentals år före Kristus varit en symbol för fruktsamhet och betraktats som en helig frukt. Idag vet man att halten av så kallade antioxidanter är ovanligt hög i granatäpple vilket har stor betydelse för hälsan.

En av de mest fruktade följderna av cancer är när metastaser bildas, vilket innebär att tumören sprider sig från den primära platsen till andra organ i kroppen.

Vid University of California, Riverside, har professor Manuela Martin-Green som är ansvarig för studien, tillsammans med sina forskarkollegor, sett att granatäppeljuice tycks kunna hindra spridningen av prostatacancerceller till skelettet.

De nya forskningsrönen har presenterats vid American Society for Cell Biology’s 50:e årsmöte som hölls i Philadelphia, rapporterar Natural News.

I tidigare studier har professor Manuela Martins-Green testat granatäpplejuice på två typer av laboratorieframställda prostatacancerceller som visat sig vara resistenta mot manligt hormon, testosteron. De såg att juicen dödade många cancerceller och hindrade spridningen av dem som inte dött.

Forskningsgruppen planerar att göra ytterligare studier för att fastställa effekten av olika doser av de naturliga ämnena i granatäpple och se om det finns några biverkningar.

Ämnena i granatäpplejuice som har effekt på cancercellerna är fenylpropanoider, hydrobenzoic syror, flavoner och konjugerade fettsyror.

– Detta är särskilt spännande eftersom vi nu kan modifiera dessa naturligt förekommande ämnen i juice för att förbättra deras funktioner och göra dem mer effektiva för att förhindra prostatacancer att metastasera, säger professor Martins-Green.

 

Fakta:

Granatäpple (Punica granatum) är ett träd som tidigare tillhörde familjen granatäppleväxter, men enligt senare forskning har placerats i familjen fackelblomsväxter. Det kan bli upp till åtta meter högt och blommar från maj till oktober, med röda blommor som senare utvecklas till granatäpplen. Granatäpple är en mycket gammal nyttoväxt som omtalades redan av botanikens fader Theofrastos.

(Källa: Wikipedia)