Grafisk designer: "Den träffade mitt i hjärtat!"
Alev Copur, grafisk designer, såg Shen Yuns föreställning i Istanbul. (Jason Wang / Epoch Times)


Shen Yuns framträndande i Istanbul möttes med varma applåder på lördagen den 22 maj på Lutfi Kirdar Congre Centre’s Anadolu Auditorium. Publikens gensvar var varmt under föreställningen och sångarna belönades med rungande applåder. När showen var över möttes Shen Yun av stående ovationer.

Alev Copur, grafisk designer, satt bland publiken. Han sade att han hade forskat lite på nätet om dansgruppen innan föreställningen, men att han endast kände till lite om Shen Yun.

Efter att ha sett lördagens matinéföreställning hade hans förväntningar överskridits. Han berättade:

– Jag visste inte så mycket om Shen Yun – Jag hörde om den och kom hit och det var verkligen fantastiskt!

Alev Copur talade om ”en känsla av balans i föreställningen” och sade strålande: ”Jag är imponerad!”

Enligt den officiella hemsidan för Shen Yun är klassisk kinesisk dans känd för sin omfattande utbildning, den består av flygande rörelser såsom ”olika slags högtflygande hopp, skickliga språng och olika snurrar”.

Vid sidan av dessa tekniker kan dansare som behärskar denna teknik, skildra på djupet inte bara ”en given karaktärs disposition eller sinnestämning, utan även levande uttryck som är unika för en viss ålder, oavsett land eller tidsålder”.

Kanske var det detta djup som Copur talade om när han sade att det som imponerade mest på honom var ”föreställningens budskap”.

Som professionell konstnär talade han om Shen Yuns kraftfulla förmåga att nå publiken och frammana en känsla från berättelsen.

– Bilderna som visas ger en speciell känsla och skapar tillsammans med ansiktena och danserna en historia. Det träffade mitt i hjärtat!, utbrast Copur.

Copur gav sin uppfattning om den betydelse Shen Yun har haft för hans hembygd.

– Jag ska rekommendera den, sade han och betonade att han verkligen uppskattade innehållet i Shen Yun, både temat och tekniken.

Beträffande orkestern sade han att den var ”excellent” och han berättade om sin syn på hur dirigenten synkroniserade orkestern med dansarna.

– Det som imponerade mig mest under föreställningen är att det är en levande orkester och levande artister och deras samspel!

Copur blev särskilt berörd av innehållet i de berättande danserna som handlade om förföljelsen av Falun Gong i Kina. Shen Yun visar två olika danser som berör den kategorin.

En av dem är Orubblig övertygelse, en dans som skildrar en berättelse där en man blir gripen och brutalt misshandlad då han kommit till Himmelska fridens torg för att hålla upp en banderoll med texten ”Falun Dafa är bra”.

Den ensamme mannen uppför ett solonummer, tills man upptäcker att han inte är ensam längre – det dystra fängelset och hans nedbrutna tillstånd förvandlas och hans ”häpnadsväckande övertygelse inspirerar gudomliga varelser att komma till hans hjälp,” berättas i programmet.

– Jag vet att den kinesiska regeringen inte vill att de skall framföra den här, sade Copur.

– Idén med Falun Dafa är enligt min uppfattning bra för människors hälsa, förklarade han.

– Jag gjorde en del efterforskningar, jag vill absolut prova Falun Dafas övningar nu. Och jag anser att tanken bakom den är bra, sade Copur.

 

 

 

Florian Godovits rapporterade

 

Epoch Times är en stolt sponsor av Shen Yun Performing Arts. För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org

 

Översatt från http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/35975/