"Graciöst och behagfullt" tyckte advokat om Shen Yun
Stephan Eschmann med makan Susanne såg Shen Yun Performing Arts i Zurich. (Foto: Nina Hamrle/Epoch Times)


Advokaten Stephan Eschmann och hans fru Susanne Eschmann, ekonom, såg Shen Yun Performing Arts Internationals tredje föreställning på Kongresshaus i Zürich den 23 mars.

– De olika scener som framfördes var fascinerande och mycket intressanta. Allt var mycket graciöst och behagfullt, sade Stephan Eschmann.

Det New York-baserade Shen Yun, som grundades 2006, har tagit som sin uppgift att återuppväcka den genuina traditionella kinesiska kulturen. Dess essens är universell med moral och andlighet som tema, med medkänsla, mod, rättvisa, tro och vördnad för det gudomliga.

– Jag blev mycket imponerad av kopplingen till gudar, det övernaturliga. De ovanför oss som kom när det fanns svårigheter och när det fanns ett behov för dem att visa sig. De kom för att stödja dem som behövde det, tillade han.

Hans fru Susanne höll med och sade:

– Det är förmodligen mycket svårt att föra fram tradition och perfektion på scenen. … [Och] att vända sig till en publik som lever i dessa moderna tider. Det är inget enkelt åtagande.

Stephan Eschmann blev också förtjust i de animerade bakgrundsbilderna och kallade dem ”vackra bilder.”

– Allt talar till hjärta och sinne.

På turnén åtföljs Shen Yun av en orkester, som kombinerar två stora musikaliska traditioner. Musiken vävs i ett stycke som blandar ljuden från öst och väst. Shen Yuns orkester har som grund en västerländsk symfoniorkester vilken kombineras med klassiska kinesiska instrument såsom erhu, pipa och suona, något Susanne Eschmann uppskattade.

– Den kinesiska musiken är väldigt traditionell och mycket tempererad. Det tilltalade mig. Jag njöt verkligen av den här sortens musik, sade hon.

Stephan Eschmann tyckte om att se andligheten hos den gamla, gudomligt inspirerade kulturen.

– Skildringen av en viss andlighet är på många sätt en religiös konst som imponerade djupt på mig. Jag blev imponerad av tanken att ha ett trossystem som ger skydd.

Makan Susanne Eschmann höll helt med.

– Jag fann det mycket imponerande att dessa unga människor utmanar den kinesiska regimen. Det är mycket svårt och mycket imponerande.

Shen Yuns scenvärdar konstaterade att Shen Yun för närvarande inte kan ses i Kina, på grund av den nuvarande kommunistiska regimens försök att missbruka och skada den traditionella kulturen, inklusive konsten, men att Shen Yun arbetar för att ändra på det.

Nina Hamrle rapporterade.

Artikel översatt från engelska.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har börjat sin Europaturné 2012. Showen kommer till Cirkus i Stockholm den 4, 5 och 6 april 2012.

För mer info om Shen Yun Performing Arts och kinesisk kultur, världsturnén 2012, biljetter och kalendern: sv.shenyunperformingarts.org

Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing Arts