Grå starr kan förebyggas
För mycket UV-strålning, bristen på rätt kost och kärlsjukdomar påverkar ögats funktion. (Foto: Farjana K GODHULY/AFP)


Ögat har en mycket sinnrik konstruktion och är därför mycket känsligt. För mycket UV-strålning, dålig kost och sjukdomar, speciellt kärlsjukdomar, påverkar – ofta relaterat till åldrandet – ögats funktion. När ögat väl påverkats är förbättringar ovanliga.

Det finns dock vissa faktorer som inte bara förebygger utan även saktar ner utvecklingen av åldersrelaterad så kallad maculadegenerering* (AMD), en förändring, ibland en åderförkalkning, av ögats gula fläck.

Ögats åldrande och grå starr

Kristallinsen, ögats lins, är en biokonvex lins, lokaliserad bakom pupillen i iris som tillåter ”framkallningen” av bilder på näthinnan.

Kristallinsens åldrande orksar hos många en minskad elasticitet och därmed en svårighet att ”framkalla” bilder på nära håll. Detta kallas långsynthet eller åldersynthet. Men åldrandet kan också manifestera sig på ett mera sjukdomsaktigt sätt som en tilltagande fördunkling av kristallinsen. Konsekvensen kan bli försämrad synskärpa. En tidpunkt kommer då personen upplever det som att se genom frostat glas eller ett vattenfall, därav namnet ”grå starr”.

Utan behandling kan detta leda till att fördunklingen ytterligare förstärks och orsakar nästan total blindhet. Men grå starr kan också vara en av komplikationerna till diabetes, vare sig det är den insulinberoende sorten (typ I) som ofta kommer i unga år, eller den icke insulinberoende åldersdiabetesen (typ II).

När kristallinsens grumlighet har blivit för svår, är den enda behandlingen ett kirurgiskt ingrepp där en mjuk konstgjord kristallins implanteras. Detta ingrepp ger i 90 procent av fallen en snabb återhämtning.

Men som vid vilken operation som helst kan komplikationer uppstå. Infektioner kan leda till förlust av ögat. Ödem på den centrala delen av näthinnan kan leda till en slutlig förlust av synen och en lossnande hornhinna kan också leda till en obotlig försämring av synen.

Förebyggande är möjligt

Eftersom man inte kan fly från åldrandet är den bästa behandlingen förebyggande. UV-strålar, speciellt av B-typen, är mycket skadliga för ögonen eftersom de producerar en stor mängd fria radikaler. Dessa strålar bör därför filtreras ut så mycket som möjligt och så snart som möjligt med lämpliga solglasögon.

Det är dessutom viktigt att hålla en diet som är rik på frukt och grönsaker, vilket två studier i USA bevisar.

En studie på kvinnor visade att ett regelbundet ätande av kål och spenat skyddade mot grå starr och när det gäller män så visade sig att kål och broccoli minskade risken för utveckling av grå starr.

För dem som inte kan eller inte vill konsumera denna sorts mat regelbundet är ett råd att komplettera dieten med antioxidanter från gröna bladgrönsaker: lutein, vitamin B2, C och E, selen, glutathion och R-alpha-lipidsyra.

Källor:
”A prospective study of carotenoid and vitamin A intakes and risk of
cataract extraction in US women.” American Journal of Clinical Nutrition
70: 509–516, 1999

”The Potential Role of Dietary Xanthophylls in Cataract and Age-Related
Macular Degeneration” American College of Nutrition , Vol. 19, No.
90005, 522S-527S (2000)

Fotnot:
*Maculadegenarion kallas en förändring (ibland åderförkalkning) i ögats gula fläck (macula lutea) som främst förekommer hos äldre och leder till nedsättning av det skarpa centrala seendet, men lämnar ledsynen (det perifera seendet) intakt (orört).