GPS hjälper dig att hitta rätt
En GPS-navigator som visades på IT-mässan i Hanover i mars. (AFP/ Nigel Treblin)


Många som planerar bilsemester lockas av att köpa en GPS-navigator. Även den som seglar i okända vatten, söker äventyr i vildmarker, turistar i stora främmande städer eller plockar bär och svamp kan ha nytta av det.

GPS-tekniken (Global Positioning System) bygger på att det finns 24 speciella satelliter som är noggrant placerade i omloppsbana så att deras signaler täcker jordens alla hörn. Signalerna överförs med ljusets hastighet och tränger genom regn, moln, glas och skog.

En GPS-mottagare på jorden som kan ta emot satellitsignalerna räknar ut sin position och omvandlar uppgifterna till information för olika ändamål, exempelvis hitta kortaste eller lämpligaste vägen.

Systemet klarar av att hitta rätt position med en imponerade precision och snabbhet. En bra mottagare fungerar utmärkt i både storstadsmiljö och täta skogar.

GPS ihop med trafikinformation

GPS-tjänsten är gratis för alla, dygnet runt och i hela världen. Det som krävs är en bärbar GPS-navigator som brukar innehålla mottagare, digitala kartor och mjukvara som ger navigatorn olika finesser.

Den vanligaste användning är att hitta kortaste körvägen till resemålet. Men ibland inträffar trafikolyckor vilket kan leda till avstängning av vägen. Vägverket informerar om att tjänsten RDS-TMC (trafikinformation) gör GPS bättre. Om den planerade körvägen är blockerad av en olycka kan navigatorn få information via tjänsten och räkna fram en alternativ rutt.

Två kategorier

För den som vill skaffa en navigator kan det vara en svår uppgift för det finns en uppsjö av produkter och märken. Marcus Bergh, redaktör på Smartson, en oberoende konsumenttjänst som testar och utvärderar produkter, har en del goda råd.

– Det finns i stort sett två kategorier av navigatorer: enkla och billiga, samt dyrare modeller med mycket extrafunktioner. Där gäller dock att titta på vad man betalar för. Tjänster som TMC för att undvika köbildning och varning för hastighetskameror eller viltstråk är nyttiga, medan bildvisare och musikspelare inte har så mycket med GPS-funktionen att göra, säger Marcus Bergh.

Det som gynnar säker bilkörning prioriteras i valet av GPS-enheter för bilar.

– I bilen gäller att ju större bildskärm, desto bättre vägledning. Ljudkapaciteten är också viktig i bilen. Ska man ha med sig navigatorn ut på stan är ett litet format och bra batteritid mer betydelsefullt. En bra navigator kostar 3 000-6 000 kr, säger Marcus Bergh.

På Smartsons webbsida finns testresultat på åtskilliga GPS-produkter. Tjänsten är gratis.

Flera användningsområden

GPS skapades av det amerikanska försvaret för militärt ändamål. Under 1980-talet släpptes den för civila bruk. Utöver navigering och kartläsning kan GPS-tekniken användas ihop med annan utrustning för att kartlägga terräng, uppskatta höjd, hitta försvunna skidåkare, hitta vägen tillbaka med mera.

För yrkesändamål har GPS-tekniken många användningsområden. Vägverket använder GPS-tekniken för att mäta in markytan och sedan ligger uppgifterna till grund för volymberäkningar på de jordmassor som ska schaktas.

Nya idérika sätt att använda GPS tekniken kommer hela tiden, exempelvis ”geocaching”; en sport som går ut på att hitta föremål gömda var som helst på jorden. Positioner på dessa objekt publiceras på internet och alla som äger en bärbar GPS-enhet kan delta i jakten på att hitta dem. Det är som en form av hightech skattjakt.