Gothia Cup en dröm för fotbollsungdomar
Här spelar Brommapojkarna (i randigt) mot AIK FF 1. Det är fredag och kvartsfinal för 15 åriga flickor, resultat 1-0. (Foto: B Plogander)


Under veckan som gått har Göteborg präglats av fotbollsungdomar. De har deltagit i världens mest internationella ungdomsturnering i fotboll, Gothia Cup, The World Youth Cup. 63 nationer var anmälda och alla var på plats när invigningen startade på Nya Ullevi, inklusive ett pojklag från Kongo.

Invigningen har drag av olympiska spel, med mycket musik och en del tal, allt varvas med inmarschen av ungdomarna som så småningom fyller planen. Sex unga spelare svor Gothia eden på arabiska, franska, tyska, spanska, svenska och engelska inför den månghövdade publiken, att alltid respektera varandra.

I år deltog för första gången B14-laget FC Brazzaville, ett pojklag från Kongo. De kom från en fotbollsskola som startades av Gothia Cup och Svenska Missionskyrkan 2003. Varje år sänder kyrkan några svenska fotbollsvolontärer till skolan.

Många av barnen i Kongo for illa under kriget och förlorade föräldrar, hem och framtidstro. Centre Gothia Cup har med sina fotbollsplaner och sitt klubbhus, fått ungdomar att umgås över sina etniska gränser, något de inte kan eller törs annars. I Brazzaville säger man att fotbollsprojektet är ett viktigt bidrag till fredsarbetet i landet.

En av volontärerna, Karl-Johan Ericson, har precis återvänt från Kongo efter åtta månaders arbete. Nu är han och laget på Heden, en före detta exercisplats inne i centrala Göteborg, som nu bland annat har sex fotbollsplaner. Han berättar, utanför en ambulerande tandvårdsklinik som står uppställd på Heden, i fotbollsungdomarnas tjänst:

– Vi har fått hela vårt lag från Kongo att komma hit för att få tandvård. De har inte möjlighet att få det hemma, för de har inga pengar. Här får alla en undersökning och även komma hit och laga sina tänder, det är hur bra som helst.

Bra är det säkert, men kongoleserna som sitter där klarar inte av att le, men så är tandläkarbesök också skrämmande för många andra. Kanske tar också alla intrycken efter ankomsten till Sverige ut sin rätt för de har nu varit här i tre veckor. De kom två veckor innan turneringen började för kulturutbyte, träffa andra lag och förbereda sig inför cupen.

– De upplever det här som fantastiskt på många sätt, det är annorlunda, det är väldigt annorlunda med mycket nya intryck. Att få komma hit och spela fotboll det är en dröm för dem, säger Karl-Johan.

Det blev en dröm som gick i uppfyllelse:

– I år fick vi möjlighet att ta hit ett lag tack vare en fantastisk sponsor, Per Johansson, som ställt upp som privatperson, så att laget kunde komma hit.

Säkert upplevde pojkarna det också som en dröm under invigningen av Gothia Cup, när speakern berättade om fotbollsprojektet i Kongo och de därefter fick springa in på planen. Tänk er att höra ett fullsatt stadium, 52 000 personer, skrika ut sin glädje för deras skull.

Efter två vinster och en förlust ställdes laget mot Chiparamba Great Eagles från Zambia. Den uppgiften var allt för svår och FC Brazzaville slogs ut ur turneringen. Det zambiska laget vann senare sin grupp.


Yonette Milan Dou är en av ledarna för det kongolanska pojklaget, sitter tillsammans med Ankara och väntar på sin tur till tandläkaren. Karl-Johan Ericson hjälper laget under sin Sverige vistelse. (Foto: B Plogander)

Yonette Milan Dou är en av ledarna för det kongolanska pojklaget, sitter tillsammans med Ankara och väntar på sin tur till tandläkaren. Karl-Johan Ericson hjälper laget under sin Sverige vistelse. (Foto: B Plogander)


På det gamla excercisfältet Heden, mitt i Göteborg, smattrade flaggorna. Många kom för att se på matcherna och träffade då på gamla bekanta. (Foto: B Plogander)

På det gamla excercisfältet Heden, mitt i Göteborg, smattrade flaggorna. Många kom för att se på matcherna och träffade då på gamla bekanta. (Foto: B Plogander)