Göteborgs miljöpris gick till Al Gore


Göteborgs Stads pris för hållbar utveckling gick till miljödebattören Al Gore, som mottog priset på en miljon kronor i går kväll på Scandinavium i Göteborg.

Juryn säger bland annat i sin motivering:

– Al Gore har visat prov på ett inspirerande och nyskapande informellt ledarskap. Hans grundläggande övertygelse är att var och en av oss, oavsett vilka vi är eller var vi befinner oss, kan göra en insats i klimatarbetet.

Göteborgs Stad tog tillfället i akt för att få 6000 personer med miljöengagemang att komma till prisceremonin. Det blev en gala, Leve klotet, på Scandinavium där förutom nobelpristagaren Al Gore även Jan Eliasson talade. Göteborgs Symfonikerna stod för musik av högsta klass och artisten Thomas Di Leva sjöng.

Om det nu var kombinationen av musik på hög nivå och miljöfrågor eller vad det nu var, så såldes biljetterna slut på bara en enda timma.

– Jag är omtumlad. Det här överträffar alla våra förväntningar, säger galans projektledare Anki Sande.

Göteborgs Stads pris för hållbar utveckling hette tidigare Göteborgs internationella miljöpris. Förra året gick det till Toyotas tekniker för utvecklingen av hybridbilen Prius. Andra pristagare har bland annat varit Gro Harlem Brundtland och Hans Eek för tekniken att bygga energisnåla hus.