Göteborgs filmfestival pågår för fullt
Röda mattan är utrullad för festivalens gäster, men snöovädret har gjort den snarare mer vit. (Foto: B Plogander / Epoch Times)


I fredags invigdes Göteborg internationella filmfestival på biografen Draken i Göteborg. Det är den 33:e festivalen och Skandinaviens största filmfestival och en av de största publikfestivalerna i världen.

– Jag anser att den definitivt är den viktigaste i Sverige, och efter Berlin, Venedig och Cannes är den förmodligen mycket viktig på en europeisk nivå, säger tyske Rainer Hauswirth utanför biografen Draken på Järntorget i Göteborg.

Han berättar att gästlistan är fylld av professionella människor, en del kommer från andra festivaler och från filmindustrin till Göteborgs filmfestival.

– Jag arbetar på Goethe Institutet i Sverige och vi samarbetar speciellt med Günter Wallraffs film och seminarium och så stödjer vi tyska filmproducenter som kommer hit till festivalen. Jag tror att de har med sig cirka 15 filmer från Tyskland.

Den italienske filmfotografen Vittorio Storaros, som vunnit tre Oscars, kom till festivalen i fredags och samtidigt öppnade han under sin vistelse i Göteborg, en utställning på Röhsska museet med hundratals fotografier från olika filminspelningar.

– Det nordiska ljuset är en dröm för en filmfotograf, sade han till Göteborgs Posten i samband med invigningen av utställningen.

Storaros jagar det perfekta ljuset. I Italien går solen fort ner men här i Norden har vi en skymningstimma som skapar stämningar. Det visade både Ingemar Bergman och Sven Nykvist upp i sina filmer.

Ett av priserna som utdelas under filmfestivalen är ”The Ingmar Bergman International Debut Award” och ska gå till ”en debutant som behandlar i vid bemärkelse existentiell tematik och som har ett dynamiskt eller experimentellt förhållande till de filmiska uttrycksmedlen”. Åtta internationella filmare gör sin debut på filmfestivalen och har därmed chans att vinna priset.

Kanske är filmmänniskorna vidskepliga, i alla fall blev det så, att när den 13: e festivalen skulle gå av stapeln, kallade man den i stället för den 14: e festivalen, vilket betyder att numret på festivalen är ett nummer högre än antalet genomförda festivaler. Den första filmfestivalen genomfördes 1979.

Festivalens centrum är biografen Draken men filmer visas även på andra ställen i staden. Snett emot biografen Draken finns ett stort tält som är välbesökt trots det vintriga och bistra klimatet. Här inne hålls seminarier och det finns till och med en restaurang där en av Sveriges stjärnkockar, Leif Mannerström från Sjömagasinet i Göteborg, lagar maten.

Festivalen pågår under elva intensiva dagar med filmvisningar från 78 länder, seminarier, tävlingar, konserter och fester och naturligtvis stor gala med prisutdelningar på filmfestivalens avslutande dag.