Göteborg och Norrköping gör upp om allsvenska guldet
IFK Göteborgs matchhjälte Gustav Engvall firar segermålet mot AIK på Friends Arena 26 oktober. (Foto: Marcus Ericsson /Ombrello/Getty Images


Inför ett näst intill fullsatt Friends Arena lyckades IFK Göteborg vinna mot AIK med 2-1. Striden om det allsvenska guldet står därmed mellan IFK Norrköping och IFK Göteborg i sista omgången på lördag.

Det var en fantastisk inramning på måndagskvällen när tvåan och trean i Allsvenskan, AIK och IFK Göteborg möttes i näst sista omgången i Allsvenskan. 43 714 åskådare, varav 4000 Göteborgssupportrar, hade sökt sig till Friends Arena.

AIK inledde matchen starkast och tog ledningen i 19:e minuten genom Henok Goitom. Direkt efter avspark kunde dock IFK kvittera genom Gustav Engvall efter slarv i AIK-försvaret.

I andra halvleken var IFK Göteborg det bättre laget och i 59:e minuten hölls sig 19-årige Gustav Engvall på nytt påpassligt framme i straffområdet och placerade in segermålet 2-1 för Blåvitt.

Med segern gick Göteborg upp på andraplats inför sista omgången – en poäng efter ledande IFK Norrköping. Samtidigt försvann i praktiken AIK ur guldstriden, då laget är tre poäng efter och har betydligt sämre målskillnad än Norrköping.

I sista omgången på lördag möter Norrköping Malmö FF på bortaplan och Göteborg möter Kalmar FF på hemmaplan. Trots att Norrköping ligger en poäng före får möjligen Göteborg i nuläget ses som favorit att ta hem guldet.

Malmö – som jagar en fjärdeplats i serien och möjligt Europaspel – är en tuff uppgift. Samtidigt har Kalmar FF redan säkrat nytt kontrakt och har inget att spela för i sista matchen.

– Jag tycker det ser helt okej ut inför sista. Det hade varit jobbigare att åka till Malmö och veta att man måste vinna, sade Göteborgs lagkapten Mattias Bjärsmyr till CMore.

IFK Göteborgs seger innebar också revansch för förlusten 2009 då AIK på bortaplan vände och vann mot Göteborg på bortaplan i sista omgången och säkrade guldet.

– Jag tycker vi spelar en väldigt klok och bra fotboll och vinner helt rättvist. Det var en tung trepoängare vi tog idag, sade Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson