Göran Lindblad vill gärna se showen igen nästa år
Göran Lindblad sammanfattar föreställningen; fin musik, vackra kläder, vackra människor, ett tydligt politiskt budskap som proklamerar demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstat. (Foto: Jens Almroth/Epoch Times)


Göran Lindblad kom för att njuta av Sverigeturnéns tredje förställning på Cirkus i Stockholm. Han innehar ordförandeposten i politiska utskottet i Europarådets parlamentariska församling, Pace, och är tillika riksdagsledamot. Att den kinesiska ambassaden försökt stoppa föreställningen kommer inte som någon överraskning för honom.

– Det är ju en del scener som är kraftigt kritiska mot kommunismen och det är bra. Det är ett av skälen till att jag är här idag.

– Jag tycker att det är fin och stark show, mycket vackra scener och fina dräkter, den är väldigt fin. Nu är jag ju inte bra på kultur, men jag tyckte det var vackert.

I en personlig hälsning som publicerades i programmet till Shen Yun Chinese Spectacular skrev Göran att han med stor glädje hälsade dem välkomna till Sverige. Och med tanke på den stora publiken och de stående ovationerna så har de med all säkerhet känt sig mycket varmt välkomna.

”Lotusblommor på snötäckta berg” visar en traditionell dans från Tibet. Den senaste tidens händelser i Kina har satt sina spår hos människor.

– Ja, just med det numret från Tibet så tänkte säkert hela publiken på vad som pågår i Tibet för tillfället, och vi känner väldigt stor solidaritet med Tibets folk mot kommunismen. Det är ju viktigt att stå upp för en riktig sak.

Shen Yun som har ökat i popularitet för varje år kommer troligen att utöka turnén med ännu fler platser nästa år för att föra sitt budskap vidare; att det finns ett annat Kina än det som vanligtvis exponeras idag. Göran har redan bestämt sig för att komma.

– Ja, som en politisk markering är det viktigt och dessutom är det en bra och skojig föreställning. Jag förutsätter att jag är i Stockholm när den kommer; jag reser ju mer än jag är hemma men annars kommer jag gärna.