Göran Lindblad: Konfuciusinstituten är spioncentraler
Göran Lindblad, (Foto: Epoch Times)


Göran Lindblad är riksdagsledamot för moderaterna och kommer från Göteborg. Han har många roller: han är fyrbarnspappa, företagare, tandläkare, ordförande i riksdagens delegation till Europarådet samt suppleant i utrikesutskottet. Kina-frågor är något han är särskilt insatt i och engagerar sig mycket för.

– Moderaterna har alltid haft en antikommunistisk hållning, det hade vi när det gällde Sovjetunionen och det har vi också haft mot Kina ända sedan Mao tog makten. Vi är ett genuint parti som vill främja demokrati, mänskliga rättigheter och en rättsstat, säger Göran Lindblad.

Lindblad tar upp frågan om Konfuciusinstituten som nu byggs upp överallt, vilka han menar är ”rena spioncentraler” för den kinesiska regimen.

– Jag har haft anledning att ha att göra med CPAS som sysslar med forskning kring länderna i Asien och deras politiska system. CPAS, med sin japanska ledning, låg granne med ett Konfuciusinstitut i Stockholm, de blev närmast utmobbade av institutet och flyttade till slut. Det är ingen tillfällighet att de placerar instituten i högprofilerade universitet, förklarar Lindblad och fortsätter:

– Det är gammal tradition att man försöker använda olika typer av ingångar för påverkan och informationsinsamlande. Det är naivt att tro att inte CCP tar varje chans. Kommunistkina har alltid gjort det och en del andra diktaturer gör det också.

Regeringen har i uppdrag att upplysa om kommunismens brott. Man har jobbat med att informera skolungdomar via olika skrifter samt en bok som skolorna kan använda sig av i undervisningen. Enligt Göran Lindblad kom ”Levande historia” till på moderat initiativ och deras uppdrag utvidgades senare till att även upplysa om kommunismen och dess historiska brott.

Att Kina i sig skulle vara hotfullt på något vis dementerar Lindblad och menar att vad som är hotfullt med Kina är själva kommunistmakten. Samma sak gäller Iran som inte heller skulle utgöra något som helst hot om det inte vore för den nuvarande diktaturregimen.

– Det skulle vara det att det inte är av gud bestämt, inte heller av annan makt att kineserna inte ska ha samma rätt till mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstat som vi andra. En del hävdar att det ligger i kulturen att man inte skulle vara van vid det. Taiwan har också gått från en diktatur till en demokrati, och även på koreahalvön med sydkorea så går det alldeles utmärkt att föra en demokrati i Asien.

Göran Lindblad håller årliga Kinaseminarier, det senaste i Europarådet i maj.