Gör fordonsbränsle med vulkankraft
En vulkan utanför Reykjavik på Island bidrar till produktionen av metanol som kan driva bilar. (Foto: AFP)


Vulkanol är en typ av flytande bränsle som tillverkas med hjälp av en vulkan ungefär fem mil utanför Reykjavik på Island.

En lokal geotermisk fabrik har länge använt vulkanens värme för att producera elektricitet. Företaget Carbon Recycling International (CRI) tar upp den koldioxid som avges från fabriken och omvandlar den till förnybar metanol, eller ”vulkanol” som företaget kallar det.

Om hållbarhet: Ska samerna betala för framtidens energi?

Vulkanolen kan blandas med bensin och fungerar alltså i vanliga fordon. CRI började frakta bränslet till den nederländska bränsledistributören Argos i februari förra året. Argos har ett distributionsnätverk i Nederländerna, Belgien, Frankrike, Tyskland och Schweiz.

Runt 20 miljoner ton metanol används årligen runt om i världen, enligt CRI, men det mesta kommer från icke förnybara resurser. Metanol är renare än bensin med färre skadliga biprodukter.

KC Tran, VD och en av grundarna till CRI, sade till Fast Company att vulkanol också kan användas i bränsleceller i elbilar.

Metanol är enklare att producera i den geotermiska fabriken jämfört till exempel med en koleldad kraftanläggning. I den geotermiska fabriken koncentreras koldioxiden mer och blandas inte med andra kemikalier som är svåra att separera.

Enligt ett pressmeddelande från CRI är företaget det enda i världen som driver en fabrik som producerar flytande bränsle till fordon från icke-biologiska källor till förnybar energi.