Googles tillbakadragande från Kina lär oss en viktig läxa
Google har lovat att utmana Kinas internetcensur och riskerar att förvisas från den luckrativa marknaden efter sin reaktion på "de ytterst sofistikerade attackerna" riktade mot kinesiska människorättsaktivister. (Foto: Philippe Lopez/ AFP/ Getty Images)


Hackningen av Google, och företagets beslut att omvärdera hela sin verksamhet i Kina, kan komma att leda till dramatiska förändringar på flera nivåer och befrielsen kan ligga närmare i tiden än vad Google först tillkännagav. Det kan låta dramatiskt men jag tror att det är sant. För att förstå varför, låt oss ta ett steg i taget.

Vi börjar med att se på syftet med attacken mot Google: ”få tillgång till kinesiska människorättsaktivisters Gmail-konton”. Den första lärdom som vi och alla andra kan dra är denna: Ett utländskt företag i det kommunistiska Kina kommer att bli en del av regimens övervakningssystem, vare sig de vill eller inte. 

Ethan Gutmann har gjort ett fantastiskt jobb med sina detaljerade beskrivningar av hur lågt det amerikanska näringslivet hade fallit i sin bok ”Losing the new China”. I de fallen var företagen emellertid mer än villiga att hjälpa kadrerna att hitta och gripa antikommunister. I detta fall förutsatte Google helt klart (liksom de flesta investerare och företag) att de skulle vara ”icke-politiska”. De upptäckte den hårda vägen att det inte finns något sådant som icke-politiskt i det kommunistiska Kina.

En tankegång är att Googles beslut motiveras mer av kronor och ören än av sunt förnuft, såsom Sarah Lucy framför i en artikel på Tech Crunch (”Googles China Stance: More About Business Than Thwarting Evil”). 

Detta är emellertid, på sitt sätt, goda nyheter, delvis på grund av att inriktningen i Lucys spalt (framfört i denna fråga: ”Finns det någon som verkligen tror att Google skulle göra detta om de hade toppnoterade marknadsandelar i landet?”) helt missar poängen. KKP kommer att se till att Google aldrig kommer att vinna några ”toppnoterade marknadsandelar”.

Det är inte meningen att utländska företag ska lyckas [i Kina], det är meningen att de ska skicka dit sina pengar, oavsett om de kommer från bra eller dåliga affärer in i kommunist-Kina. Medan KKP finner sin immateriella egendom och berövar dem blint (återigen, Gutmann är en fantastisk källa). Detta har inte hindrat så många från drömmar om profit och ”en-miljard-kunder”. Google är inte annorlunda.

Det som Googles agerande säger oss är något om den amerikanska IT-sektorn: att vara en medhjälp till förtryck anses fortfarande vara en dålig affär. Vi var inte säkra på huruvida den gamla hyper-frihetliga impuls som följt IT-sektorn sedan dess födelse fortfarande var vid liv. Nu vet vi att den är det. Detta innebär att det kommer att bli mycket svårare för KKP att övertyga Googles konkurrenter, eller dess efterträdare, om att ta rollen som dissidentspårare (ingen kan påstå att de inte såg det komma längre).

Med tanke på nedfallet som kommer utav detta, varför skulle KKP riskera att förlora så många investerare – idag och i framtiden – med detta drag? Tja, det här är den sista (och viktigaste) lärdomen här: KKP bryr sig om sitt självbevarande och sin makt – först, sist och alltid.

Ekonomi, diplomati och allting annat är bara medel för ovanstående ändamål. Ingen kan påstå något annat. Ingen kan luras av KKP:s propaganda där de utger sig för att vara på ”fredlig uppgång” och dess påstådda oro för ekonomimsk tillväxt över allt annat.

Kort sagt – om vi lånar det kända citatet från ”The Usual Suspects” – djävulen kan inte längre övertyga världen om att han inte existerar.

Detta är något som kommer att bli ihågkommet med var och ett av KKP:s förvärv utomlands, varje KKP-razzia i den internationella politiken. Eliten i den fria världen kanske äntligen kan börja se på KKP med den misstänksamhet de förtjänar (folken i den fria världen gör det redan). Detta skulle dock kunna vara mycket skadligt i det område där det började – utanför investeringar i det kommunistiska Kina.

KKP har behov bortom investerarna av åtskilliga anledningar: pengarna naturligtvis, det faktiska stöd som levereras med en investering, och de nya vännerna som kan användas som försvarare. Som jag har noterat flera gånger så behöver KKP bekräftelse utifrån för att rättfärdiga sitt regerande över de lidande människorna i landet. Utan det tidigare blir det senare så mycket svårare (en av lärdomarna från kommunismen under 1980-talet), och att få mer av det tidigare fick ett hårt slag av Googles tillkännagivande i förrgår.

Ja, systemet kommer att överleva om Google till slut drar sig tillbaka, men det kommer att försvagas, och med Iran i kaos, alltfler antikommunister i Taiwan och Indiens växande misstänksamhet mot Zhongnanhai har KKP inte råd med några fler svagheter.

DJ McGuire är en av grundarna till China e-lobby och författare till ”Dragon in the Dark: How and Why Communist China Helps Our Enemies in the War on Terror”.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/27953/