Google smyger sig in i Kina igen
Google smyger sig in i Kina igen. Bilden från Googles förra lansering i Kina 2006. (Foto: Guang Niu /Getty Image)


I slutet av förra året registrerade Google ett bolag i Shanghais frihandelszon. Det kan tyda på att Google förbereder för en växande verksamhet i Kina. År 2010 lämnade Google Kina på grund av landets officiella censurkrav och intrång i oliktänkandes Gmail-konton.

Den 25 december förra året registrerades bolaget Pengji Information Technology (Shanghai) Ltd. Bolagets enda registrerade aktieägare är Ireland Holdings, och William Anthony Farris är bolagets juridiska ombud.

Farris, som är medlem av det kaliforniska advokatsamfundet, State Bar of California, har varit Google-anställd i Kina sedan 2007. Farris LinkedIn-konto som tidigare benämnt honom som Googles chefsjurist i Kina är numera borttaget. På Google+-kontot är han registrerad som ”juridiskt ombud för ett internetföretag i Peking”.

Farris har också en blogg, Fei Chang Dao, som dokumenterar internetcensur i Kina.

Google Ireland Holdings är dotterbolag till Google, och Irland har sagts vara bolagets skattetillflykt. Varken Farris eller Google har ännu svarat på förfrågningar via email.

Google öppnar för ny kinasatsning

Pengjis verksamhetsområde omfattar informationsteknik, programvara, tekniköverföring, konsulttjänster och datorsystemintegration, enligt State Administration of Industry and Commerce. Bolagets aktiekapital är 5 miljoner yuan eller 780 000 dollar.

EXKLUSIVT: Zhou Yongkangs och Bo Xilais konspiration tvingade Google ut ur Kina, del 2

The Paper, ett halvstatligt medieföretag baserat i Shanghai, citerar flera företag med insyn i frågan. De skriver att Pengji är det bolag som Google kommer att använda för att utvidga sin verksamhet i Kina.

Enligt The Paper håller Google avsiktligt en låg profil, och vill inte offentliggöra detta innan ett officiellt uttalande kommer om att Google återvänder till Kina.

Rapportering av Larry Ong och Juliet Song