Google slutar censurera i Kina
Google har meddelat att de kommer att upphöra med att censurera sökmotorerna men bibehåller sitt Kinakontor. (Foto: Liu Jin/ Getty Images)


Google meddelade på måndagen att det kommer att upphöra med censuren på sökmotorerna i Kina. Detta blir slutet på en lång historia som började 2006 i och med starten av den censurerade webbsidan Google.cn.

Google meddelade dock att det inte kommer att avsluta de kinesiska affärerna helt och hållet. Det kommer att behålla ett forsknings- och utvecklingskontor samt marknadsföringsaktiviteter i landet.

Tidigare på måndagen rapporterade nyhetsmedia och internetanvändare i Kina att de kommit vidare till Google.com.hk i Hongkong då de försökt gå in på den kinesiska sökmotorn Google.cn. Senare på eftermiddagen bekräftade Google åtgärden via ett meddelande på företagets officiella blogg: ”De som använder Google.cn omdirigeras nu till Google.com.hk där vi erbjuder ocensurerade sökningar på förenklad kinesiska, speciellt utvecklat för användare i Fastlandskina och levererat via våra servrar i Hongkong”.

Google skrev även: ”Vi anser att denna nya ansats att leverera ocensurerade sökningar på förenklad kinesiska på Google.com.hk är en medveten lösning på de utmaningar vi stått inför – det är helt och hållet lagligt och kommer på ett meningsfullt sätt att öka tillgången på information för människor i Kina.”

Googles chefsjurist David Drummond skrev i bloggen att: ”Vi hoppas innerligt att den kinesiska regeringen respekterar vårt beslut, även om vi är medvetna om att de när som helst kan blockera våra tjänster. Vi kommer därför noga att övervaka tillgängligheten.”

Den 12 januari meddelade Google att företaget övervägde att upphöra med censuren på dess kinesiska sökmotor. Samtidigt avslöjade att det och ytterligare 20 amerikanska företag hade utsatts för sofistikerade cyberattacker som kunde härledas till Kina.

Google kommenterade också dessa händelser på sin blogg i måndags: ”Vi har också klargjort att dessa attacker (…) kombinerat med det senaste årets försök att ytterligare begränsa det fria ordet på internet i Kina, inräknat den bestående blockeringen av webbsidor som Facebook, Twitter, YouTube, Google Docs och Blogger (…) har fått oss att dra slutsatsen att vi inte längre kan fortsätta med vår censur av resultaten på Google.cn (…)”

Analytiker har undrat när och om Google kommer att infria sitt löfte att sluta med att censurera de kinesiska sökresultaten.

Människorättsaktivister har tagit emot nyheten med glädje. Benedict Rogers som skrivit boken ”A Land Without Evil: Stopping Genocide of Burma’s Karen People” skrev att ”Googles uttalande är av stor betydelse. Att den globala internetsökmotorn vänder ryggen till den kinesiska marknaden representerar ett enormt stöd för yttrandefriheten och mot censur” i sin blogg.

Den kinesiska regimen fortsätter att hålla ett fast grepp om oliktänkare, speciellt på internet, och Googles drag är det första i sitt slag. New York Times citerade västerländska företagschefer som sade att: ”Googles beslut är en symbol för ett försämrat affärsklimat för utländska företag i Kina, och kanske en indikation på att den kinesiska regimen favoriserar inhemska företag.”

Försäljningen står för en mycket liten andel av Googles årliga inkomster i Kina. Källor inifrån uppger att siffran låg på runt 150 miljoner dollar (ca 1,08 miljarder skr) det senaste kvartalet, eller runt en halv miljard (4 miljarder skr) om året. Google drar in omkring 25 miljarder dollar (ca 180 miljarder skr) om året, mestadels från annonser relaterade till sökmotorn och Google AdWords.

När NASDAQ-börsen stängde i måndags eftermiddag hade Googles aktiekurs på gått upp med 0,4 procent.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/31835/