Google slutar censurera den kinesiska sökmotorn
Google planerar att sluta med sin sökningscensur i Kina. På bilden syns den fastlandskinesiska censurerade versionen av Google, Google.cn. (Foto: Google.cn)


Internetsökjätten Google slog industrianalytiker, marknadsbevakare och även sina kritiker med häpnad den 12 januari då man meddelade att man avser sluta censurera sökresultat på Google.cn, den fastlandskinesiska versionen av Google som är skräddarsydd för den kinesiska publiken och startade 2006.

En post på Googles officiella blogg på eftermiddagen, amerikansk tid, sade att företaget under de närmaste veckorna kommer ”diskutera med med den kinesiska regimen utifrån hur vi kan operera med en ofiltrerad sökmotor inom lagens råmärken” och att ”beslutet att se över vår affärsverksamhet i Kina…har potentiellt långtgående konsekvenser”. Det var undertecknat av David Drummond, förste vice VD för företagsutveckling och förste juridikansvarige på Google.

Det kinesiska kommunistpartiets historia av att förtrycka avvikande åsikter och censurera internet kan betyda att Google inte kan driva en ocensurerad sökmotor i Kina, något som Drummond medgav. ”Vi inser att detta mycket väl kan betyda att vi måste stänga Google.cn och möjligen även våra kontor i Kina”, skrev han.

En del av vad som fick Google att se över sitt samarbete med kommunistpartiet var en serie cyberattacker mot både Google och andra USA-baserade teknologiföretag.

I mitten av december upptäckte Google, enligt Drummond, en ”synnerligen sofistikerad och riktad attack mot vårt företags infrastruktur som härrörde från Kina och resulterade i stöld av intellektuell egendom från Google”.

Efter en samordnad undersökning med 20 andra företag rapporterade Google att cyberattackerna gjordes på en stor sektor av industrin. Det huvudsakliga målet för angriparna var att komma åt Gmailkonton som tillhör kinesiska människorättsaktivister. Google sade att ”konton tillhörande dussintals USA- Kina- och Europabaserade Gmailanvändare som förespråkar mänskliga rättigheter i Kina verkar ha rutinmässigt brutits in i av tredje part”.

Bloggposten avslutar med att ”dessa attacker och den övervakning som de avslöjat, kombinerat med att  de senaste årens försök att ytterligare begränsa yttrandefrihet på nätet har lett oss till slutsatsen att vi bör se över huruvida vi kan fortsätta att bedriva verksamhet i Kina”.

Google sade att man arbetat med amerikanska myndigheter i frågan och postade även länkar till bakgrundsinformation om cyberattacker med sitt ursprung i Kina som kommunistpartiet antas ligga bakom. Dessa inkluderar amerikanska regeringsrapporter och en universitetsstudie som avslöjade ”GhostNet”-spårningssystemet som infiltrerat tusentals datorer världen över,  vilka därmed kunnat kontrolleras av Kina.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/27897/