Google möjliggör kinesisk censur
MINSKAD FRIHET:Internetanvändare på en spelmässa i Beijing. Googles nya sökmotor Google.cn bidrar till en utveckling som inte ger Kineser full tillgång till internet. (Foto: Frederic J. Brown/AFP/Getty Images)


Internet har verkligen bänt upp några av fingrarna i det hårda grepp som den kinesiska kommunistregimen har haft om information och idéer allt sedan maktövertagandet. Trots detta har Google nu lovat att hjälpa till att skapa ett nytt och hårdare grepp – genom att neutralisera kinesernas möjligheter att fritt dela sina tankar och idéer – med filtreringsteknologi som ingår i den nya sökmotorn, Google.cn.

Sökningar på vad regimen anser vara “känsliga” eller “farliga” ämnen, såsom mänskliga rättigheter, kommer inte längre att ge samma resultat som de tidigare gjort för Google-användare i Kina. Samtidigt kämpar Google för att leva upp till sitt uppdrag att “organisera världens information och göra den allmänt tillgänglig och användbar”, på samma gång som man nu möter både strikta riktlinjer och oklara förhållningssätt från den kinesiska kommunistregimen.

Tidigare kunde kinesiska internetsurfare som använde orginalversionen av Google.com ibland se sökresultat på “Taiwans självständighet,” “demokrati” och “Falun Gong,”. Men hyperlänkarna som ledde till sidorna fungerade inte. Vissa sökningar kunde orsaka att internetuppkopplingen tillfälligt bröts. Detta var frustrerande för användarna, uppger Google. Därför utesluter den nya hemsidan istället dessa sökresultat helt och hållet.

Nämnda nyckelord leder nu till mer lokalt innehåll, främst från .cn-hemsidor, kontrollerade av det kinesiska kommunistpartiet (kkp) eller partivänliga organisationer. Om man till exempel skulle söka på ett av kkp:s mest fruktade nyckelord — ”Falun Gong” — på Google.cn, skulle man se en lista över hemsidor drivna av Kinas statsstyrda media vilken förtalar gruppen. På de allra flesta platser i världen skulle samma sökning ge ett mycket större sökresultat, sannolikt toppat av Falun Gongs officiella webbsida, information om folkmordsstämningar mot kinesiska tjänstemän och oberoende nyhetsrapporter relaterade till meditationsmetoden.

  De skapar till synes bekvämlighet för användarna, men därefter sätter de in denna censur, och jag tror att det till och med är ännu mer bedrägligt att erbjuda en tjänst som fungerar bra i de allra flesta fall, men som i vissa avseenden följer [kommunist]-partilinjen, säger Bill Xia, ordförande för Dynamic Internet Technologi, Inc., ett USA-baserat företag känt för produkter som låter kinesiska användare få tillgång till blockerade webbsidor.

Vidare undrar Xia om det kan bli rättsliga påföljder om deras cencurpolicy visar sig ha brutit mot amerikanska lagar, vilket kan vara möjligt då Google.cn-servern för närvarande finns i Kalifornien.

– Jag är övertygad om att Google har anlitat mycket duktiga advokater, sade Xia.

Sannolikt kommer många människor som söker på Google.cn i Kina inte märka att deras sökresultat har blivit filtrerade. Men berömvärt nog sätter Google in ett meddelande längst ner på sidan som, om sidan kan visa det grovt översatt säger, “På grund av lokala lagar kan en del sökresultat inte visas.”

Googles högste policyrådgivare, Andrew McLaughlin, sade i ett uttalande:

– För att kunna arbeta i Kina, har vi tagit bort en del av innehållet från sökresultaten som finns på Google.cn, för att följa lokala lagar, regler och policies. Trots att borttagandet av sökresultat är oförenligt med Googles uppdrag, är ingen information alls, eller en starkt försämrad användarupplevelse som är lika med ingen information, än mer oförenligt med vårt uppdrag.

I ett uttalande på Googles Blogg, sade McLaughlin,:

– Vi är övertygade om att internet och dess fortsatta utveckling, genom ansträngningar i företag som Google, effektivt kommer att bidra till öppenhet och välstånd världen över. Vårt fortsatta engagemang i Kina är det bästa, kanske det enda, sättet för Google att hjälpa till att bringa de enorma fördelarna av allmän informationstillgång till alla våra användare där.

Google är inte det första internetföretag som gjort eftergifter till den kinesiska kommunistregimen. Yahoo började omarbeta sin kinesiska sökmotor för att erbjuda cencur så tidigt som 2002, enligt Dynamic Internet Technologys Bill Xia. Förra året drabbades Yahoo av internationell kritik för att ha delgivit personlig information från Yahoos e-postkonto om den kinesiska journalisten och politiska dissidenten Shi Tao, vilket ledde till att han arresterades och fängslandes av kinesiska myndigheter.

Google hoppas kunna undvika denna känsliga fråga genom att skjuta på öppnandet av sin nya hemsida för Gmail och Blogger som används för e-post och blogg. Den senare har även tidigare varit otillgänglig innanför Kinas “Stora Brandvägg.”

Faktum är att kinesiska myndigheter är starkt beroende av självcensur från västerländska företag som gör affärer med Kina. Kinas ungefär 30 000 internetpoliser kan knappast bevaka all aktivitet hos landets mer än 100 miljoner internetanvändare. Inte bara sökmotorer såsom Yahoo och MSN censurerar sig själva, också många internationella nyhetsmedier med kontor i Kina låter bli att rapportera om känsliga ämnen, av rädsla för att få sina webbsidor permanent blockerade.

Många av dessa stora västerländska företag hävdar att begränsad närvaro i Kina är bättre än ingen närvaro alls, allt medan de rättar sig efter kommunistpartiets direktiv.

Återstår att se vilken påverkan företag som Google kommer att ha genom att finnas i Kina med sina sina anpassade produkter och huruvida deras närvaro verkligen kan vara en katalysator för större frihet och förändring. Men en sak är klar: Om du vill diskutera denna fråga i Kina, gör dig inte besvär med att försöka läsa några bloggar…och du behöver inte ens fundera på att läsa den här artikeln på Epoch Times hemsida där.

Original på engelska (31 januari 2006):
http://www.theepochtimes.com/news/6-1-31/37581.html