Google förnyar sin verksamhetslicens i Kina
Googles högkvarter i Kina den 30 juni. Kina har godkänt förlängningen av Googles verksamhetslicens i landet. (Foto: AFP)


Sökmotorföretaget Google fortsätter sin verksamhet i Kina efter att de kinesiska myndigheterna officiellt förlängt internetjättens verksamhetslicens.

Statliga nyhetsbyrån Xinhua citerade en företrädare för ministeriet för industri och informationsteknologi som sade att man godkänt förlängningen av avtalet för Beijing Guxiang Information Technology, som driver Googles kinesiska sajt den 11 juni.

Google, som har sin bas i Kalifornien, meddelade den 9 juli att deras avtal förlängts. Det var i mars som Google började automatiskt omdirigera kinesiska användare till en sajt i Hongkong för att undvika den kinesiska censuren. Men företaget ändrade sitt agerande efter att Kina hotat dra in licensen. I slutet av juni installerade Google en länk till sin Hongkongsajt på sin kinesiska sida vilket lät användare få tillgång till det ocensurerade internet, men man skickade dem inte vidare automatiskt.

Google censurerar inte sökningar på Hongkongsajten, men den kinesiska staten kan blockera användare på fastlandet från att komma åt vissa sajter som man hittar på Hongkongsajten.

Kommunistregimens godkännande av Googles verksamhetslicens är ett tecken på kompromiss. Striden mellan världens största sökmotor och den kinesiska staten är ett tecken på de nya förhandlingssituationer som uppstått när det gäller kinesiska affärsrelationer med omvärlden.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/38969/