Google backar om europeiska böcker på Google Books
Google meddelade att man inte kommer att ha med böcker som finns tillgängliga kommersiellt i Europa i sin kontroversiella sökfunktion Google Books. (Foto: Google Inc)


Google tillkännagav förra veckan att man inte kommer att ha med böcker som fortfarande finns till försäljning i Europa i sin omfattande kampanj att söka utgångna böcker till försäljning på nätet.

Google backar efter stora påtryckningar från europeiska kontrollanter liksom från bokaffärer och bokförsäljare. Företaget säger nu att dess bokregistreringsprogram inte skall innefatta böcker som är listade som kommersiellt tillgängliga i Europa utan att först skaffa uttryckligt tillstånd från författarna.

Sökmotorgiganten Google nådde en uppgörelse med författare och publicerare i oktober 2008, där man gick med på att betala närmare 900 miljoner kronor för att avgöra en rättsprocess som startats mot den av Authors Guild 2005.

Uppgörelsen gällde dock bara användare i USA och den möter fortfarande en del kritik. Dessutom måste uppgörelsen godkännas av en federal domare i oktober 2009.

Google sade att man kommer att utöka registreringsnämnden för bokrättigheter, vilken upprättades för att övervaka uppgörelsen, med två icke-amerikanska representanter.

Google startade 2004 en genomsökning av utgångna böcker på allmänna bibliotek, såsom New York Public Library och universitetsbibliotek, bland annat på Stanford och Harvard. Böckerna gjordes tillgängliga på nätet med hjälp av Google Books och internetanvändare kunde bläddra genom böckerna online.

Innan uppgörelsen
var det bara möjligt för tillåtna användare att läsa fragment i böckerna genom Google Books. Med uppgörelsen kunde Google erbjuda fullständiga upphovsrättsskyddade böcker till personer som sökte på nätet.

Google Books gör det för närvarande möjligt för internetanvändare att bläddra genom boken och köpa den online mot ett pris. Också obegränsad tryckning tillåts med en kostnad per sida genom offentliga bibliotek och genom individuella prenumerationer för institutioner och universitet.

Medborgarrättsaktivister stödjer Googles digitalisering av böcker och att de erbjuds online, men kritikerna klagar över att ett vinstdrivande företag – speciellt Google som haft så dålig respekt för individen – driver ett sådant gigantiskt nätbibliotek.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/22185/