Google anklagar Kina för att manipulera Gmail
En laptop i Peking med Google.cn på skärmen. På måndagen anklagade Google de kinesiska myndigheterna för att störa deras Gmail-service medan den kinesiska jasminrevolutionen samlar kraft. (Foto: Frederic J. Brown/Getty Images)


Google anklagade på måndagen de kinesiska myndigheterna för att störa deras Gmail-tjänst medan den kinesiska jasminrevolutionen samlar kraft.

Internetanvändare och annonsörer i Kina har i flera veckor klagat på att de har problem med att komma åt sina Gmailkonton. Att skicka mail, markera mail som olästa och andra funktioner har stött på problem. Gmail står och ”tänker”i flera minuter innan det börjar fungera igen, vilket ger intrycket av att problemet ligger hos Google. 

Populära proxyservrar som tillåter användare i Kina att ta sig igenom regimens internetcensursystem har också störts enligt AFP. En Googleapplikation som hjälper folk att hitta släktingar och vänner efter jordbävningen i Japan verkar också fungera dåligt i Kina.

”Det finns inga tekniska problem hos oss, vi har undersökt saken noggrannt,” skrev en talesman för Google i ett uttalande. ”Det här är regeringen som blockerar, fast man har noggrannt gjort det så att det ska se ut som om Gmail är problemet.” 

Störningen sker samtidigt som anonyma upprop på nätet uppmanar till prodemokratiska massmöten i dussintals kinesiska städer varje söndag.

De kinesiska protesterna, som är inspirerade av jasminrevolutionen i Tunisien och Egypten, började i slutet av februari, och man kräver ett slut på enpartisystemet och dess brist på pressfrihet, statlig transparens och ansvarsutkrävande. 

Rörelsen har lett till ökade säkerhetsarrangemang vid de protestplatser man utsett, och journalister har attackerats fysiskt av polisen.

Den tio dagar långa sessionen i nationella folkkongressen i Peking tog också slut i förra veckan, vilket också är en känslig tid för regeringen, då man ofta ökar säkerheten och kontrollen över internet.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/china/google-accuses-china-of-tampering-with-gmail-53345.html