Golden Pen till fängslad journalist


Efter att ha slagit larm om ett utbrott av denguefeber i Kina dömdes journalisten Li Changqing till tre års fängelse efter att först ha suttit häktad i nära ett år. Nästa sommar tilldelas han pressfrihetspriset Golden Pen of Freedom av organisationen WAN.

WAN – World Association of Newspaper – kommer att dela ut priset vid sin världskongressen i Göteborg i juni nästa år. WAN fördömer fängslandet av Li Changqing och kräver hans omedelbara frisläppning.

”Förföljelsen av Li för att han rapporterat om ett allvarligt hälsohot avslöjar det usla i den kinesiska regimens kontrollerade presspolicy”, sade WAN:s styrelse då de tillkännagav pristagaren i Wien.

Li Changqing arbetade som reporter och nyhetsredaktör på Fuzhou Daily i Fujianprovinsen i Kina. Han har tidigare gripits för att bland annat ha rapporterat om korruption inom regeringen och andra känsliga sociala frågor. Då han utan myndigheternas tillstånd rapporterade om ett utbrott av denguefeber greps han och hölls i förvar i nästan ett år innan han dömdes till tre års fängelse för att ha ”fabricerat och spridit felaktig information”.

De kinesiska myndigheterna har tidigare kritiserats för medvetet ha mörklagt fakta kring allvarliga sjukdomsutbrott och det mest kända fallet var utbrottet av sars i Guandongprovinsen 2002.

Detta är andra gången i rad som Golden Pen-priset tilldelas en kinesisk journalist. Senast var det Shi Tao – journalisten som greps efter att Yahoo tillhandahållit den kinesiska regimen uppgifter kring hans mailaktiviteter. Han anklagades för att ha ”avslöjat statshemligheter” då han skickade ett mail med information om partiets censur kring rapporteringen av den femtonde årsdagen av händelserna på Himmelska fridens torg 1989. Shi Tao avtjänar nu ett tio år långt fängelsestraff.

The Golden Pen of Freedom är
WAN:s årliga pris till individer eller organisationer som har gjort framstående insatser i försvaret och stödjandet av pressfriheten. Det har sedan 1961 delats ut vid invigningsceremonin för World Newspaper Congress och World Editors Forum.