Gojibärens goda effekter
Inom traditionell kinesisk medicin (TKM) används gojibär för att behandla åkommor som hör till levern, njurarna, och impotens. Den sägs kunna ge god hälsa och ett långt liv. (Foto: Jan Jekielek/Epoch Times)


Gojibär (Lycium barbarum) är idag en storsäljare i hälsoaffärer världen över. I Kina har man ätit bären i tusentals år, och de sägs vara en källa till god hälsa och ett långt liv. Det finns flera berättelser om gojibärens hälsobringande egenskaper.

Bären smakar sött och ger näring åt njurar och lever. Den är bra för lungorna och förbättrar synen. Inom kinesisk medicin används gojibär till att behandla olika åkommor som hör ihop med lever, njurar och impotens. Likaså muskelvärk i knän, huvudvärk, yrsel, trötthet och för mycket tårvätska, och exempelvis hosta.

Fem välgörande örter och kryddor

Det finns flera gamla berättelser i Kina som handlar om gojibär och dess goda effekter på hälsa.

En berömd kinesisk läkare, Li Shizhen (1518-1593) levde under Mingdynastin och han sammanställde Det Stora Kompendiet om Örter (Compendium of Materia Medica), där man kan läsa följande: ”Bao Shou-örten ökar livslängden. En bisarr, barfotad man som kallades för Zhang gav receptet på detta elixir till en äldre person i Yi Shi-länet, som följde receptet och levde i över hundra år. Den äldre mannen kunde gå extremt fort, som om han svävade fram. Hans gråa hår blev återigen svart och han fick nya tänder. Han var mycket viril. Gojibär är söt och saftig och kan ofta intas för att avlägsna hetta ur kroppen, och förbättrar dessutom synen.”

Enligt en gammal berättelse stannade en karavan på Sidenvägen under Tangdynastins (618-907) bästa period. De resande tänkte vila på ett härbärge och upptäckte en ung kvinna som skällde på en gammal man medan hon slog på honom. En handelsman närmade sig och frågade den unga kvinnan; ”Varför förolämpar ni och slår den gamle mannen ?”

Den unga damen svarade: ”Jag tuktar mitt barnbarnsbarn, bry dig inte om det”.

Alla närvarande på platsen blev ytterst förvånade över hennes svar. De fick sedan veta att hon var över trehundra år gammal. Den gamle mannen straffades för att han vägrade ta en sorts örtmedicin och för att han hade börjat åldras.

Förvånade over den magiska örten, bugade sig handelsmannen respektfullt för kvinnan och frågade: ”Får jag vara så fräck och fråga damen om vilken sorts magisk ört ni äter”?

Kvinnan svarade: “Den här örten har fem namn. Du skall ta olika delar av örten under olika årstider. På våren tar man dess blad, vilket är känt som den himmelska örtens essens. På sommaren tar man dess blommor, vilka kallas för örten som ger långt liv. På hösten tar man dess frukter, vilka benämns gojibär. På vintern tar man barken från rötterna, vilket kallas för jordens hud och ben. Att ta dessa fyra delar under de olika årstiderna, kommer att ge dig ett liv som är lika högtstående som himlen och jorden.”

Senare introducerades gojibären till Mellanöstern och i de västerländska länderna. Den kallades för den gudomliga örten från Östern.

Det finns också anteckningar om gojibär från modern tid. Under 50-talet rapporterade en tidning i Kina berättelsen om Li Qingyun från Sechuan-provinsen som dog 1930, då han hade hunnit bli 250 år gammal.

I sin berättelse skrev Li: ”När jag var 139 år och innan jag mötte min mästare, kunde jag fortfarande promenera power-walk, eftersom jag tränade kinesisk kampsport. Som resultat trodde vissa att jag kanske var gudomlig eller skicklig i kampsport. På den tiden tyckte jag att det var verkligen roligt. Jag tror att anledningen till att jag har levt så här länge, och att jag fortfarande är vid god hälsa, beror på att ingenting har irriterat mig sedan jag var 40 år. Därför är mitt hjärta mycket lugnt, fridsamt och gudomligt stilla. Det är därför jag inte har några sjukdomar, och är alltid vid god hälsa och lycklig. När jag var 50 år gick jag en gång till bergen för att samla örter och mötte där en äldre man som levde på ett ensligt berg. Han verkade på något sätt vara övernaturlig. Han tog stora kliv under sin promenad, som om han svävade ovanför marken. Hur jag än försökte så kunde jag inte komma ikapp honom. Senare mötte jag honom igen. Jag knäböjde framför honom och bad om att få ta del av hans hemlighet. Han gav mig några vilda frukter och sade, ’Min enda hemlighet är att jag endast äter dessa frukter’. Jag tog frukterna, och upptäckte att de var gojibär. Sedan dess har jag ätit tre qian (ca 5 gram) dagligen. Från och med då blev jag mycket stark och vig. Jag kan gå hundra Li (ca 5 mil) utan att känna mig trött. Jag fick bättre uthållighet och styrka, än vad personer i genomsnitt brukar ha.”

Fakta om gojibär

Gojibär, eller ofta bara goji, säljs i Sverige torkade eller som juice. Gojibär är rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Bären lyser intensivt röda av olika karotener och både smak och utseende är lite liknande russinens. Traditionellt används gojibär i kinesisk läkekonst och de har blivit populära inom livsmedelsindustrin där de ofta räknas in bland superfrukterna.

Källa: Nyfikenvital.se

Kostens betydelse för hälsa inom kinesisk medicin