Godkänt för grabbarna av Harlin


Nytt på dvd: 12 Rounds
Produktionsår: 2009
Produktionsland: USA
Regi: Renny Harlin
Medverkande: John Cena, Aidan Gillen, Ashley Scott, Brian J. White, Gonzalo Menendez m fl.
Kommer ut: 091014

Förra veckans film hade en amerikansk proffsbrottare i huvudrollen. Detta är även fallet med veckans film. Men denna gång är det inte tal om en mysig Disneyfilm. Nej, inte när den finska actionregissören Renny Harlin sitter i regissörsstolen.

Filmen bygger på en simpel idé; en skurk, Miles Jackson (Gillen), vill ta hämnd på Danny Fisher (Cena), den polis som satte dit honom. Och eftersom han är en sadistisk typ, gör han detta genom att kidnappa Fishers fru. Fisher måste sedan gå tolv “ronder”. Varje rond består av en utmaning av något slag. Fisher måste exempelvis nå en destination innan en bomb detonerar. Förlorar han en rond dödar Jackson hans fru.

Det är ju inte första gången detta upplägg används. Temat med sadistiska lekar har använts många gånger. Min personliga favorit är “Die Hard hämningslöst” (“Die Hard with a vengeance“, John McTiernan, USA, 1995). Och för fem år sedan kom “Saw” (James Wan, USA/Australien, 2004), som hittills har resulterat i fyra uppföljare, med en femte på väg.

Till och med regissör Harlin har gjort en film på samma tema innan, som hette “Mindhunters” (USA/Nederländerna/ Storbritannien/Finland, 2004). Personligen tycker jag att det är ett tema som ofta kan resultera i både underhållande och tankeväckande filmer. “12 Rounds” lyckas dock bara bli ytterligare en film i mängden.

Att skriva något ingående om John Cenas karriär som proffsbrottare skulle vara bortkastad tid, eftersom svenskar är ungefär lika intresserade av proffsbrottning som amerikaner är intresserade av bandy. Som skådespelare är han på ungefär samma nivå som Dwayne “The Rock” Johnson, det vill säga hyfsad. John Cenas uppgift i denna film är att springa, köra bil och slåss lite grann. Kort sagt: han behöver inte kunna tolka Shakespeare i denna filmen.

Renny Harlin är, enligt min åsikt, en mycket kompetent actionregissör. På 90-talet gjorde han ett par riktigt bra actionfilmer, exempelvis “Cliffhanger” (Italien/Frankrike/USA, 1993) och “The Long Kiss Goodnight” (USA, 1996).

Sedan fattade han några dåliga beslut när han skulle välja projekt. Det första var den klena Formel-1-filmen “Driven” (USA/Kanada/Australien, 2001). Sedan var det dags för redan nämnda “Mindhunters”, som faktiskt är en ganska bra film, som dock fick problem när det gällde distributionen, vilket gjorde att den gick direkt till DVD i de flesta länder (alltid dåligt för stora produktioner). Därefter var det dags för “Exorcisten- Begynnelsen” (“Exorcist: The Beginning”, USA, 2004).

Och nu får han alltså göra temafilmer med en före detta proffsbrottare som enda dragkrok, vilket jag tycker är ganska synd, eftersom det ju egentligen inte handlar om att han tappat gnistan, utan mer att han gjorde ett par dåliga val. Och nu får han inte längre möjlighet att ta sig an de stora projekten.

“12 Rounds” är en godkänd grabbfilm. Den är relativt underhållande och Harlin håller ett högt tempo filmen igenom. Den är uppbyggd på temat med en skurk som leker en sadistisk lek med hjälten. Men jag tycker att, om man inte sett de filmer jag nämnde i det tredje stycket, ska man nog se en dem istället. För detta är trots allt en ganska medioker film.